Fördelar och nackdelar med att använda QWERTY-tangentbordet

Den bästa produkten är inte automatiskt vinnaren - i vissa fall kan en mindre produkt gå distansen baserat på bra marknadsföring, ett lägre pris eller andra faktorer. Till exempel i striden om videobandformat på 1980-talet hade VHS sämre kvalitet än BetaMax, men bättre distribution, så det blev den mest populära standarden. Med tangentbord har den nuvarande QWERTY-konfigurationen, uppkallad efter ordningen på den översta bokstavsraden, blivit standard efter sin debut på 1800-talet. Försök att föra andra stilar till marknaden i stor skala har misslyckats.

Förtrogenhet

Datorer med QWERTY-tangentbord finns på de flesta moderna stationära och bärbara datorer som används i Amerika, så när du har behärskat den här stilen kan du använda den på vilket tangentbord du än stöter på och också lära dig att använda den bättre med övningen. QWERTY-layouten användes ursprungligen på skrivmaskiner och såg först bred produktion på 1870-talet. Flera generationer har använt stilen i något medium, och den används också i vissa europeiska länder.

Konfiguration

År 1932 satte en professor vid namn August Dvorak ihop ett tangentbord baserat på de vanligaste bokstäverna och kombinationerna av ord i ett försök att låta maskinskrivare röra fingrarna med bättre effektivitet. Detta gick faktiskt inte så mycket som QWERTY-tangentbordet, som avsiktligt var utformat för att vara ineffektivt - det var tänkt att sprida de oftare använda tangenterna, vilket hindrade skrivmaskiner från att fastna när de användes av särskilt snabba skrivare.

Mobil användning

Många mobiltelefoner är beroende av ett modifierat QWERTY-tangentbord som dyker upp när du försöker skicka ett meddelande eller lägga upp en uppdatering till sociala medier. Dessa är välbekanta vatten för dem som har lärt sig att skriva på en skrivmaskin eller skrivbord, men inte alla funktioner är tillgängliga. Till exempel måste du fortfarande byta till en annan uppsättning bokstäver för versaler eller för att komma åt siffertangenterna. Det finns emulatorer som kan ändra layouten på din elektroniska knappsats, till exempel att lista den översta raden som "ABCDE" istället.

Bekvämlighet

De flesta användare verkar bekväma med QWERTY-tangentbordet snarare än att vilja lära sig något nytt. Om användare kan få sina uppgifter gjort - och ibland mycket bra när det gäller typister med höga ord per minut-rankningar i ett system som sägs vara ineffektivt - finns det mindre motivation att byta till ett helt nytt och okänt system.