Hur man avinstallerar Adobe Flash Player från Mac

Om du undrar om Flash Player är installerat på din Mac eller inte och vill avinstallera Adobe Flash Player av din Mac av säkerhetsskäl, hittar du nedanstående steg för att göra det.

Avinstallera Adobe Flash Player från Mac

Trots att den allmänna trenden är att komma bort från Flash på grund av säkerhetsproblem relaterade till Adobes Flash Player, finns det fortfarande några webbplatser med Flash-baserade videor.

Som standard är Flash Player inte installerad på Mac, men Safari-webbläsaren på Mac stöder fortfarande Flash och låter dig installera Adobe Flash Player.

Om du använder Googles Chrome Browser på Mac kommer den med inbyggt stöd för Flash Player och låter dig titta på Flash-videor utan att ladda ner Flash Player från Adobe.

Enligt Google kommer Flash att tas bort helt från Chrome Browser i slutet av 2020, då Adobe kommer att upphöra med utvecklingen och distributionen av Flash Player.

Om du är orolig för att Flash Player installeras på Mac och vill bli av med det kan du följa stegen enligt nedan för att ta bort Flash Player från din Mac.

Vad händer om du tar bort Flash Player från Mac

Om Flash Player tas bort från Mac kommer du inte missa det. Du bör kunna surfa nästan hela webben utan att använda Flash Player.

Om du råkar stöta på en webbplats med Flash-videor kan du inte spela sådana videor med Safari-webbläsaren på din Mac.

Om Flash Video är oemotståndlig och värt att titta på, kan du använda Googles Chrome Browser för att titta på videon.

Chrome Browser har inbyggt stöd för Flash-innehåll och låter dig titta på Flash-videor utan att behöva ladda ner Flash Player.

Hur man hittar om Flash Player är installerat på Mac

För att kontrollera om Flash Player är installerad på din Mac eller inte, kan du prova att besöka en webbplats med Flash-innehåll som kanal 4 med Safari-webbläsaren.

Troligtvis kommer du att se "Den här videon kräver Adobe Flash Player" popup. Detta innebär att antingen Flash Player inte är installerad på din Mac eller så är den installerad och måste vara påslagen.

Klicka på Slå på Flash Player-knappen och se vad som händer därefter. Om Flash Video börjar spela eller om du riktas till inställningssidan på Mac, bekräftar det att Flash Player är installerat på din Mac.

Om du riktas till Adobes webbplats (get.Adobe.com/flashplayer) betyder det att Flash Player inte är installerat på din Mac.

Hur man avinstallerar Adobe Flash Player på Mac

Om Flash är installerat på din Mac kan du antingen vänta på nästa macOS-uppdatering, som automatiskt tar bort Flash-spelaren från Mac eller manuellt tar bort Adobe Flash Player från Mac genom att följa stegen nedan.

1. Ladda ner Flash Player Uninstaller från Adobes officiella webbplats.

Obs! Du hittar olika versioner av Flash Uninstaller på Adobes webbplats. Ladda ner den senaste versionen som tillgänglig och den bör täcka alla efterföljande versioner av macOS.

2. Flash Player Uninstaller kommer att laddas ner till mappen Downloads på din Mac.

3. Starta avinstallerare av Flash Player och klicka på Avinstallera för att påbörja processen.

4. Ange ditt administratörslösenord på nästa popup-fönster och klicka på OK.

5. Låt avinstalleraren slutföra processen för att avinstallera Adobe Flash Player.

Enligt Adobe bör du också ta bort vissa mappar på Mac när Uninstaller har avslutat bort Flash Player från Mac.

1. Klicka på Finder-ikonen på din Mac.

2. Klicka sedan på alternativet Gå i den översta menyraden, håll ner Alt (eller Alternativ) och klicka på alternativet Bibliotek.

3. Se i bibliotekmappen om du kan hitta följande filer och ta bort dem:

  • ~ / Library / Preferences / Macromedia / Flash \ Player
  • ~ / Library / Caches / Adobe / Flash \ Player