Vad är fördelen med att använda ett inkognitofönster i Google Chrome?

Som de flesta andra moderna webbläsare erbjuder Google Chrome ett privat surfläge, kallat "inkognito", som är utformat för att spara information om webbplatser du besöker på din dator. Om du är orolig för din integritet och säkerhet, särskilt när du använder en offentlig eller delad dator, erbjuder surfning i ett inkognitofönster flera fördelar.

Integritet

Att surfa på Internet i inkognitoläge kan skydda din integritet, särskilt när du använder en delad dator. Webbplatser du besöker i ett inkognitofönster sparas inte i webbläsarhistoriken, oavsett om du hittar dem via en sökmotor eller skriver deras URL direkt i adressfältet. Oavsett hur ofta du besöker en viss webbplats i inkognitoläge, kommer den aldrig att visas i Chrome-listan över mest besökta webbplatser på den nya fliksidan, och dess URL kommer inte att slutföras automatiskt när du börjar skriva den i adressfältet. På samma sätt kommer en historik över nedladdade filer och sökfrågor inte att sparas, även om alla filer du laddade ner kommer att finnas kvar på din hårddisk på den plats där du sparade dem.

säkerhet

Alla cookies som skapas under en inkognitosurfning tas automatiskt bort när fönstret stängs. Detta gör inkognitoläge idealiskt om du är orolig för säkerheten för dina personliga eller företagskonton, och särskilt värdefull när du använder delade eller offentliga datorer. Även om du glömmer att logga ut från en tjänst efter att du har använt den kommer inloggningskakan att raderas när du stänger inkognitofönstret, vilket hindrar någon från att oavsiktligt eller skadligt komma åt ditt konto.

Flera sessioner

Eftersom cookies inte delas mellan vanliga fönster och inkognitofönster i Chrome kan du använda inkognitofönstret för att logga in på ett andra konto på vilken webbplats som helst utan att logga ut från den första. Du kan till exempel öppna ett inkognitofönster och logga in på ditt Gmail-konto medan du fortfarande är inloggad på ditt personliga konto i ett normalt fönster. På samma sätt, om en vän kommer på besök och snabbt vill kontrollera sitt Facebook-konto, kan du öppna ett inkognitofönster som han kan använda så att du inte behöver logga ut från ditt eget konto.

Överväganden

Även om du surfar på Internet i inkognitoläge ökar din integritet och säkerhet, hindrar det dig inte helt från att spåras, eftersom allt du gör är att förhindra att information om webbplatser du har besökt sparas. Om du loggar in på ett Google-konto i ett inkognitofönster och sedan gör en sökning sparas till exempel en registrering av den sökningen i ditt konto om du inte har pausat din spårning av Googles webbhistorik. På samma sätt kommer webbplatser som spårar information om dig medan du surfar ibland fortfarande att kunna göra det, beroende på vilken metod de använder. Om din internetleverantör spårar vilka sidor du besöker kommer den att kunna göra det oavsett om du använder inkognitoläge eller inte, liksom virus, keyloggers och andra skadliga program.