Hindrar proxyservrar spridningen av skadlig kod?

Internet är en farlig virtuell värld som består av människor som försöker skada datorer och andra elektroniska enheter. Cyberbrottslingar och hackare har också möjlighet att stjäla privat information från andra genom att infektera datorer med skadlig kod. Företag och privatpersoner har en arsenal av verktyg för att skydda dem från dessa Internethot. Proxyservrar kan till exempel förhindra att skadlig kod sprids från en dator till en annan.

Hotet

Skadlig programvara består av datorinstruktioner som attackerar datorer på flera sätt. När du öppnar ett e-postmeddelande, installerar ett nytt program eller besöker en farlig webbplats kan din dator få en infektion med skadlig kod. Om du omedvetet skickar en infekterad fil till andra kan skadlig programvara spridas till deras system. Datorer i ett nätverk är också i fara eftersom skadlig kod kan flyttas från en dator till andra via nätverksservrar. Medan en del skadlig kod helt enkelt kan utplåna viktiga filer kan annan kod stjäla privat information och överföra den till andra.

Proxyservrar

När du surfar på webben utan att använda en proxyserver kommunicerar din webbläsare direkt med den webbserver som är värd för den webbsida du vill visa. Om du använder en proxyserver för att besöka en webbplats fungerar proxyservern som en gateway mellan din webbläsare och webbplatsens server. Proxyservern tar emot dina förfrågningar och vidarebefordrar dem till webbplatsens webbserver. I sin tur accepterar proxyservern också data från webbplatsens webbserver och vidarebefordrar dessa data till din webbläsare.

Skydd för proxyserver

Även om du kan säkra din dator med ett program som Norton Antivirus eller Avast, har du också möjlighet att använda ytterligare säkerhet med en brandvägg. Brandväggar skyddar dig genom att övervaka ingående och utgående nätverkstrafik. Missouri Office of Administration Information Technology Services Division noterar att dedikerade proxyservrar kan hjälpa brandväggar genom att också övervaka inkommande information, logga aktivitet och filtrera den informationen innan de låter den överföras till datorer. Eftersom en proxyserver hanterar utgående information som kommer från webbläsare kan den också skanna informationen för skadlig kod och förhindra att den går ut över ett nätverk där den kan infektera andra datorer.

Överväganden

Skolor och företag lägger ofta till proxyservrar i sina nätverk. Människor som använder dessa nätverk för att surfa på nätet kan ofta upptäcka att de inte kan besöka vissa webbplatser. Det händer när administratörer konfigurerar proxyservrar så att de filtrerar vissa webbplatser. Denna typ av konfiguration kan hjälpa till att förhindra skadlig kod från att spridas genom att hålla människor borta från farliga webbplatser som kan innehålla skadlig programvara. Administratörer har möjlighet att konfigurera webbläsare så att en datoranvändare inte kan ändra proxyinställningar som kan göra det möjligt för användaren att inaktivera en proxy och surfa på webben oskyddad.