Så här använder du öppna WiFi-hotspots säkert

Det är inte ovanligt att människor hamnar med en hackad eller kapad e-post strax efter att ha använt ett öppet WiFi-nätverk på ett kafé eller hotellrum. Detta betyder dock inte att du ska sluta använda gratis WiFi-hotspots, du behöver bara följa vissa säkerhetsrutiner när du använder Open WiFi Networks.

Problem med öppna WiFi-hotspots

Öppna och gratis WiFi-hotspots som finns tillgängliga på kaféer, flygplatser och andra offentliga platser är mycket praktiska för att hålla kontakten med andra och också vara produktiva.

Problemet med öppna WiFi-hotspots är dock att den trådlösa anslutningen mellan din dator och den trådlösa åtkomstpunkten inte är krypterad.

Detta innebär att all information som du skickar och tar emot när du använder en öppen WiFi-värdpot överförs utomhus och kan ses av vem som helst inom nätverksområdet.

Hur man vet att ett nätverk inte är krypterat

När du kan ansluta till ett WiFi-nätverk utan att ange ett lösenord och ett användarnamn är det ett öppet WiFi-nätverk och inte krypterat.

På samma sätt, när du ansluter till ett WiFi-nätverk på din favoritkafé och tar dig till en webbsida som säger "Ange ett lösenord" eller kräver att du "accepterar användarvillkor" är det också ett öppet nätverk och inte krypterat.

Det som händer i det här fallet är att leverantören av det öppna WiFi-nätverket har skapat en mellanliggande sida för att dirigera nätverkstrafik och för att se till att användare accepterar dess användarvillkor.

Använd alltid Https

Att komma åt din e-post med vanlig http-anslutning gör det enkelt för hackare att se ditt användarnamn, lösenord och vad du än gör under hela din e-postsession.

Se därför alltid till att du använder e-posttjänst via en säker https-anslutning, både när du loggar in på ditt e-postkonto och även under hela din e-postsession.

Se upp för https eller låstecknet när du loggar in på ditt e-postkonto och även när du är inloggad på ditt e-postkonto.

Medan de flesta kända e-posttjänster har flyttat helt till https-standarden, finns det vissa som använder http endast för inloggning eller flyttar till vanligt http-nätverk under e-postsessionen utan någon varning eller popup-meddelande.

Samma försiktighetsåtgärd måste vidtas när du loggar in på dina Cloud Services-konton. Se till att din Cloud Storage Service använder https både när du loggar in och under hela din interaktion med den webbaserade tjänsten.

Använd olika lösenord

En grundläggande säkerhetsprincip som du måste följa strikt är att ha olika lösenord för olika konton. Detta säkerställer att dina andra konton är säkra, även om ett av dina konton är exponerade eller komprometterade.

Mobilnätverket är säkrare än öppet WiFi-nätverk

Jämfört med öppna WiFi-nät är det säkrare att använda din mobiltjänst. För känsligt arbete, se till att WiFi är avstängt på din smartphone och använd bara ditt mobilnätverk för att logga in på din e-post och andra onlinekonton.

Om du försöker få lite arbete kan du överväga att göra din smartphone till en mobil hotspot och ansluta din bärbara dator till denna säkra WiFi-hotspot. I detta avseende kan du titta på våra följande artiklar:

  1. Hur man förvandlar iPhone till WiFi Hotspot
  2. Hur man förvandlar Android-telefon till WiFi-hotspot.

Du kan också överväga att använda ett dedicerat mobilmodem. Dessa är USB-liknande enheter som kan anslutas till din dator via USB-porten och fungera som mobilmodem, vilket ger din bärbara dator en mobil bredbandsinternetanslutning.

Använd VPN

Det kanske säkraste sättet att fritt komma åt öppna WiFi-nät är att använda en VPN-tjänst. Denna tjänst rekommenderas starkt för frekventa resenärer och personer på resande fot som vill vara produktiva och alltid förbli anslutna.

Ett virtuellt privat nätverk populärt känt som VPN är en internettjänst som hjälper dig att ansluta till internet via en krypterad 'tunnel' eller en sökväg.

En VPN gör det säkrare för dig att använda öppna WiFi-hotspots och ansluta till både Http och Https utan att oroa dig för att någon kan se din internetaktivitet.