Vad gör märkning av något som skräppost på Facebook?

Facebook har gemenskapsstandarder som de förväntar sig att varje person och organisation ska följa. Bland dessa standarder är förbudet mot skräppost. Webbplatsen ger användare möjlighet att markera inlägg eller bilder var som helst på webbplatsen som skräppost. När ett inlägg rapporteras döljs det omedelbart för den rapporterande användaren.

Vad är skräppost?

När en medlem kontaktas för kommersiella ändamål på Facebook är det skräppost. Skräppost är inte begränsat till att bara skicka meddelanden. Att lägga ut länkar eller bilder på en medlems tidslinje av kommersiella skäl anses också vara skräppost. Om du skickar vänförfrågningar till ett betydande antal personer som du inte känner personligen betraktas detta också som skräppost.

Rapporterande skräppost

Alla Facebook-användare kan rapportera en annan användare för skräppost. Den sociala nätverkssajten har menyalternativ som visas bredvid varje inlägg. För att rapportera ett inlägg som skräppost klickar användarna på "X" bredvid inlägget och väljer sedan "Rapportera inlägg eller skräppost." Ett kort meddelande visas och reportern erbjuds chansen att antingen avbryta eller skicka in rapporten.

Konsekvenser

När en medlem rapporteras för skräppost undersöker Facebook rapporten. Beroende på överträdelsens svårighetsgrad kan bestraffningen sträcka sig från en varning via e-post till raderingen av kontot. När ett konto raderas är det inte längre tillgängligt för användaren. Om du får ett e-postmeddelande från Facebook om att ditt konto har rapporterats för skräppost och du inte postat, ändra omedelbart ditt lösenord. En hacker kan ha tillgång till ditt konto.