Vad är skillnaden mellan en smartphone och en björnbär?

Smartphones körs på olika typer av operativsystem. Många versioner har Windows Mobile installerat på dem, medan Apples iPhone körs på iOS. BlackBerry-telefoner är en slags smartphone designad av Research In Motion (RIM) och som kör BlackBerry OS. Smartphones delar många funktioner; du kan komma åt flera e-postkonton, textmeddelanden, köra applikationer och surfa på Internet förutom vanliga telefonfunktioner. När du väljer en mobiltelefon måste du bestämma vilken typ som uppfyller dina behov och budget.

Windows Mobile

Operativsystemet på en smartphone påverkar telefonens funktioner och ger användaren tillgång till applikationer och produktivitetsverktyg. Smartphones som har avancerade operativsystem som Windows Mobile stöder multitouch-skärmar och multitasking. Du hittar över 1000 applikationer på Microsofts webbplats Marketplace för mobil som kan användas på olika typer av smartphones.

Blackberry OS

Programmeringsspråket C ++ användes för att programmera Blackberry OS. Operativsystemet använder ett grafiskt användargränssnitt (GUI) som interagerar med applikationer och programvara som är installerad på telefonen. Blackberry OS kan utföra flera uppgifter samtidigt och stöder Java Mobile Information Device Profile (MIDP) 1.0 och WAP-teknik. Blackberry OS använder mindre ström än andra telefoner och passar bäst för affärsändamål på grund av dess meddelandefunktioner.

Tips om att köpa en smartphone

Testa en smartphone som du är intresserad av att köpa. Många smartphones är utrustade med inbyggda funktioner, såsom en kamera, högtalartelefon, röstkommando, mediaspelare, GPS-navigering och Bluetooth. Tänk på vilken typ av tangentbord du känner dig bekväm med, särskilt om du ofta skickar textmeddelanden. Vissa smartphones har virtuella pekskärmsfunktioner och andra har ett QWERTY-tangentbord. Om du gillar att lyssna på musik och titta på videor, se till att telefonen har dessa funktioner. Fråga om smarttelefonens garanti och se till att telefonens tillbehör täcks. Istället för att köpa telefonen från en mobiltjänstleverantör kan du kanske hitta en billigare modell från en rabattåterförsäljare, till exempel Best Buy.

Välja en leverantör

Välj en mobiltjänstleverantör innan du köper en mobiltelefon. Om du byter ut en mobiltelefon som du redan äger bestämmer du om du vill stanna hos din nuvarande leverantör eller byta till en ny. Ta reda på vilken typ av nätverk mobiltjänstleverantören stöder, och använd tjänster som Billshrink.com och MyValidas.com för att samla information om olika typer av mobiltelefoner och kostnaden för mobiloperatörsplaner. När du har hittat en leverantör som du vill använda, prenumerera på en dataplan med obegränsad webb och meddelanden till din telefon.