Fördelar och nackdelar med att använda multimedia på webbsidor

I början var webben till stor del textbaserad. Eftersom Internet-anslutningar har förbättrats och datorer har blivit kraftfullare är det nu sällsynt att hitta en webbsida utan ett urval av bilder, video eller ljudfiler inkluderade. Att använda multimedia på detta sätt har sina fördelar och nackdelar, som bör vägas noggrant när man bestämmer hur man ska strukturera sin egen webbplats.

Mer engagerande innehåll

Stillbilder, video, infografik och annat multimediainnehåll bryter upp texten på en webbsida och gör den mer intressant för tittaren. Noggrann användning av mediefiler kan göra ett blogginlägg eller en rapport mycket mer engagerande, med betoning på viktiga delar av informationen, eller lägga till liv och sammanhang till en annars torr historia. Till exempel ser en översikt över de fem bästa musiksidorna mycket mer tilltalande ut med miniatyrer på varje webbplats.

Behåll tittarna

I de flesta situationer kan multimediainnehåll bäddas in på en webbplats så att besökare kan se en bild eller video utan att behöva lämna din webbplats. I stället för att tillhandahålla en länk på din webbplats till en YouTube-video kan du till exempel bädda in själva videon, vilket säkerställer att tittarna stannar kvar på sidan och uppmuntras att flytta till en annan artikel från din webbplats snarare än en annan video från YouTube. Ljudfiler och bilder kan laddas upp till din egen webbserver, vilket minskar ditt beroende av externa webbplatser för intressant innehåll.

Långsammare laddningstider

Att lägga till multimediainnehåll på en webbsida fördröjer oundvikligen sidans laddningstid. Med dagens moderna bredbandsanslutningar och webbläsare kan denna skillnad knappt märkas, men att packa många stora bilder och videor på samma sida kan vara nedslående. Överväg att dela upp innehållet på flera sidor istället.

Potentiella problem

Medan de flesta webbläsare rymmer många ljud-, video- och bildfilformat kan problem uppstå. Om du lägger till multimedia ökar antalet codecs och plugins som en webbläsare behöver för att ladda sidan. Antalet möjligheter för buggar att smyga in på din webbplats ökar också. Multimedia lämnar dig också öppen för ett tredjepartsproblem, till exempel att en video tas bort från YouTube, vilket lämnar ett tomt utrymme i alla inlägg där du har inbäddat videon.