Hur bli av med virus som orsakas av Torrents

Det kan vara riskabelt att ladda ner alla typer av filer från en torrent-webbplats. Skadliga användare paketerar ofta skadlig programvara med populära filer och försöker cirkulera den genom torrenter. Malware är vanligtvis förklädd till ny musik eller filmer som de flesta söker efter och laddar ner. De förväntade filerna kanske inte ens ingår i nedladdningen, eller så kan de finnas där tillsammans med den skadliga programvaran.

Försiktighetsåtgärder

Var misstänksam mot alla .exe-filer som ingår i en nedladdning som ska vara musik, filmer eller andra dataformat. Det finns ingen anledning för körbara filer i denna situation - bara själva datafilerna, vanligtvis i ett komprimerat arkiv. Se till att ditt filutforskarprogram är inställt på att visa hela filtilläggen så att du kan se vilken typ av fil du faktiskt arbetar med. Många skadliga filer heter något som "exempel_song.mp3.exe", som faktiskt är en körbar fil, inte en MP3-fil.

Skannrar

Din dator måste ha ett aktivt antivirusprogram som hålls uppdaterat. Ibland kan mer än en orsaka problem. Ett mycket effektivt och gratis antivirusprogram är Microsoft Security Essentials (se Resurser.) Det kommer att hålla sig uppdaterad, skanna nedladdningar och fungera korrekt i felsäkert läge. ESET tillhandahåller en gratis engångssökning online via en webbläsare. Det antivirusprogram du kör måste helst vara aktivt i minnet, skanna nedladdningar och fungera i felsäkert läge. AVG, Avast och BitDefender har alla gratisversioner av sina antivirusprodukter.

Säkert läge

För att försöka befria en Windows-dator från ett virus måste du köra en fullständig genomsökning från Säkert läge. Se till att dina antivirusdefinitionsfiler är uppdaterade och återställ datorn normalt. Omedelbart efter att den startat, tryck på "F8" -tangenten och fortsätt att trycka på den tills en meny för felsäkert läge kommer upp. Välj "Säkert läge utan nätverk" med piltangenterna och tryck "Enter". Datorn kan ta en stund att starta till skrivbordet i det här mycket minimala läget och med mycket låg upplösning, men de flesta skadliga program kommer inte att laddas här. Gör en fullständig genomsökning med ditt antivirusprogram och välj att sätta i karantän och ta bort eventuella skadliga filer som hittats. Återställ datorn efteråt och kör sedan en fullständig genomsökning igen från en normal start av Windows.

Formatera och installera om Windows

Tyvärr kan ett antal skanningar inte lösa problemet. Några särskilt dåliga root-kit och trojaner är nästan omöjliga att ta bort med något antivirusprogram. Att försöka ta bort dem kan till och med lämna Windows-installationen i ett skadat tillstånd efteråt. I dessa fall, eller för att vara helt säker på att skadlig programvara är utanför datorn, är det enda effektiva alternativet att formatera och installera om Windows. De flesta datorer har idag en återställningspartition på disken och kan enkelt formateras och återställas till fabrikstillstånd, eller så kan du behöva en Windows-installationsskiva. Nackdelen är fullständig förlust av all data som inte har säkerhetskopierats, men du kan vara säker på att skadlig kod är avstängd för gott.