Vem licensierar kartor till TomTom & Garmin?

GPS-enheter från stora tillverkare som Garmin och TomTom står eller faller på två grundläggande datakällor. Den första är kartor, och den andra är kompletterande data såsom intressanta platser eller trafikinformation. Varje tillverkare sammanställer sina egna intressepunkter och trafikdata från olika källor, men den grundläggande kartuppsättningen i varje GPS-enhet är licensierad från en av de två stora leverantörerna.

TomTom och TeleAtlas

GPS-tillverkaren TomTom och kartleverantören TeleAtlas är båda nederländska företag, så det var helt naturligt för TomTom att licensiera kartor från sina landsmän. 2007 överträffade TomTom konkurrenttillverkaren Garmin för att köpa TeleAtlas, vilket gjorde kartleverantören till ett helägt dotterbolag och säkrade sin datakälla på lång sikt. Detta gjorde det också möjligt för TomTom att erbjuda snabbare kartuppdateringar för sina kunder, vilket förkortade tidsramen från månader till dagar. Att styra sina egna kartdata ger TomTom en konkurrensfördel jämfört med Garmin, som licensierar sina kartor från Navteq.

Garmin och Navteq

Chicago-baserade Navteq började sitt liv i Silicon Valley 1985 och banade väg för utvecklingen av kartbaserade digitala tjänster. Navteq har också en holländsk anslutning, med den nederländska företagsjätten Philips Electronics som ger betydande tidiga investeringar. Företaget förvärvades 2008 av Nokia och var sedan 2012 världens ledande leverantör av kartrelaterade produkter och tjänster. Efter att ha tappat sitt bud på TeleAtlas förnyade och stärkte Garmin sin relation med Navteq och använder företaget som källa för kart- och trafikdata.

Hur de fungerar

Både Navteq och TeleAtlas använder en liknande process för att spela in och uppdatera sina kärnkartdata. Fordon utrustade med GPS-enheter och kamerautrustning kör miljontals mil varje år och registrerar gatunamn och koordinater, körinformation, adresser, vägskyltar, trafikflödesbegränsningar och annan relevant information. Denna information blir en del av följande års kartuppsättningar, och GPS-tillverkare använder avancerade funktioner som körvägsvägledning och grundläggande navigationsdata.

Andra överväganden

Även om varje företag erbjuder ett brett utbud av modeller på varje marknad, leder Garmin på den amerikanska marknaden med sina Navteq-baserade kartor och TomTom dominerar i Europa med sina TeleAtlas-kartor. Varje företag uppdaterar sina kartor ständigt med data från sina användare, antingen samlat anonymt från sina GPS-enheter eller bidragit genom en uppdaterings- eller felkorrigeringsprocess. TomToms community-baserade MapShare-tjänst gör det möjligt för användare att acceptera kartuppdateringar från hela communityn, betrodda användare eller endast uppdateringar som verifierats av TomTom. Navteqs internationella kartor täcker fler länder och regioner, men TomToms TeleAtlas-kartor är större. Garmin stöder ytterligare kartor från tredje part, medan TomTom inte gör det.