Hur du fixar långsam Android-telefon eller surfplatta

Det märks att Android-telefoner är snabba och zippiga när de är nya och hamnar frustrerande långsammare när de blir äldre. Därför tillhandahåller vi nedanför ett antal steg som du kan använda för att fixa långsam Android-telefon eller surfplatta.

Fixa långsam Android-telefon eller surfplatta

Din Android-telefon eller surfplatta kan klassificeras som långsam, om apparna på din enhet tar längre tid att öppna, blir långsammare att använda och du tydligt kan märka förseningen när du växlar mellan skärmar.

Om så är fallet kan du antingen tänka på att köpa en ny Android-telefon eller försöka få ut mer av din befintliga enhet genom att följa stegen enligt nedan.

Stäng alla appar

Att ha flera appar öppna på din Android-telefon samtidigt kan orsaka avmattningar. Därför är det första du behöver göra när du märker en avmattning genom att helt enkelt stänga apparna som du inte längre använder.

Du kan stänga appar genom att knacka på Uppgift-knappen, som vanligtvis finns längst ner på skärmen eller på bottenramen på de flesta Android-telefoner.

Genom att trycka på uppgiftsknappen kommer alla öppna och nyligen använda appar att visas i ett kaskadfönster, vilket gör att du kan stänga alla appar genom att knacka på alternativet Stäng alla eller stänga enskilda appar genom att knacka på X-knappen i det övre högra hörnet av appfönstret (se bild nedan)

Starta om din Android-telefon

Ibland kan din Android-telefons eller surfplattans långsamhet bero på en fast process eller ett mindre tekniskt problem och det enklaste sättet att lösa problemet är att starta om din enhet.

1. Tryck och håll in strömbrytaren tills du ser alternativet att stänga av på skärmen på din Android-telefon (se bild nedan).

2. Klicka sedan på alternativet Power OFF och låt dig enheten stänga av helt (se bilden ovan).

3. Vänta i 30 sekunder och tryck sedan på strömbrytaren igen för att starta om enheten.

Omstart av enheten fungerar i princip som en rengöringsprocess, stänger av fastade processer, uppdaterar minnet och laddar om operativsystemet på din Android-telefon.

Uppdatera till den senaste versionen av Android

Se till att din enhet kör den senaste versionen av Android som finns tillgänglig för din enhet. Nyare versioner av Android har troligen många korrigeringar, utformade för att förbättra prestandan och förbättra din enhets säkerhet.

1. Klicka på Inställningar på startsidan på din Android-telefon.

2. Bläddra ner till botten av skärmen på inställningsskärmen och tryck på Om enhet.

3. På skärmen About Device klickar du på Software Update.

4. Klicka på alternativet Uppdatera på nästa skärm.

Din enhet kommer att leta efter programuppdateringar och informerar dig om du kör den senaste versionen av Android-operativsystemet som finns tillgängligt för din enhet.

Rensa cachad data

Om du inte har rensat cachade data på din Android-telefon på ett tag, är det troligt att det finns en hel del föråldrad cachad data som ligger på din enhet, vilket också kan vara skadat.

Följ därför stegen nedan för att rensa alla cachade data på din Android-telefon.

1. Klicka på Inställningar> Lagring.

2. Klicka på Cached Data på lagringsskärmen.

3. På popup-fönstret klickar du på Ta bort för att ta bort alla cachade data på din Android-telefon.

Radera oönskade appar

Under en tid kommer du att ha samlat många appar på din Android-telefon och du kommer inte att använda många av dessa appar. Alla dessa oanvända appar använder resurser på din Android-telefon och bromsar ner den.

Följ därför stegen nedan för att ta bort oanvända och oönskade appar från din Android-telefon eller surfplatta.

1. Klicka på Inställningar> Program> Programhanterare.

2. På applikationshanteraren klickar du på appen som du vill ta bort.

3. På nästa skärm klickar du på Avinstallera för att ta bort den här appen från din Android-telefon eller surfplatta

På samma sätt kan du ta bort alla andra appar som du tror bara sitter på din telefon. Du bör verkligen gå hårt på den här uppgiften och ta bort alla appar som du inte har använt under de senaste tre månaderna.

Obs! Du kan alltid ladda ner apparna senare om du verkligen behöver dem.

Ta bort bloatware

Problemet med Bloatware är vanligt på Android-telefoner, där de flesta tillverkare av Android-enheter har en tendens att ladda om sin egen version av appar och programvara på sina enheter.

Men dessa förladdade appar från tillverkarna blir dock en duplikat av de standard Android-appar som levereras med operativsystemet.

Därför är det vettigt att ta bort eller inaktivera tillverkare som levererats av tillverkare för att förhindra möjligheten att några av dessa appar startas automatiskt på din enhet, använder upp minne, CPU och bromsar din enhet.

Ett annat problem med appar som tillhandahålls av tillverkaren är att de inte kan avinstalleras, men du kan säkert inaktivera dem.

1. Klicka på Inställningar> Program> Programhanterare

2. Klicka på Tillverkarens app som du vill inaktivera på skärmen Application Manger.

3. På nästa skärm trycker du på Avaktivera.

Om du lider av en långsam enhet är det en bra idé att inaktivera appar som du aldrig kommer att använda.

Inaktivera Live Wallpaper

Medan en live eller animerad tapet ser cool ut, slutar det med att använda resurser och kan bromsa din Android-telefon. Därför är det en bra idé att byta till en statisk bakgrund.

1. Klicka på Inställningar> Bakgrund.

Se till att du väljer en foto eller standardtapet, istället för att välja en levande eller animerad tapet.

Inaktivera widgetar

Om du har installerat ett antal widgetar på din enhet är det dags att skära ner widgetar. Till skillnad från appikoner kör widgets som väder- och nyhetsflöden i realtid på din enhet och konsumerar resurser.

Du kan ta bort widgetar genom att hålla in widgeten tills du ser alternativet Ta bort (se bild ovan).

Dra bara widgeten till Ta bort avsnittet och släpp den där (Se bilden ovan).

Rensa enhetslagring

Under en tid kommer massor av oönskade grejer in i lagring av din Android-telefon - Oönskade foton och videor, skärmbilder som inte längre behövs och alla typer av nedladdningar som du kanske inte ens är medveten om.

Att ta bort alla oönskade saker från lagring av din Android-telefon kan ha en god effekt på telefonens hastighet och skapa mer lagringsutrymme för saker som verkligen behöver lagras på din Android-telefon.

Radera foton och videor

Foton och videor tar upp mycket lagringsutrymme och du kan frigöra massor av lagringsutrymme på din Android-telefon genom att ta bort alla oönskade foton och videor på din Android-telefon.

1. Öppna Galleri-appen på din Android-telefon eller surfplatta och se till att du är i Album View.

2. Klicka sedan på kameramappen i Galleri-appen (se bild nedan).

3. När du är i kameramappen tar du bort alla onödiga foton och videor i kameramappen

Radera WhatsApp-foton och -videor

Som standard sparar WhatsApp Messenger foton på din Android-telefon och det bör finnas massor av WhatsApp-foton lagrade på din enhet.

1. Öppna Galleri-appen på din Android-telefon eller surfplatta och se till att du är i Album View.

2. Klicka sedan på WhatsApp-bildmappen i Galleri-appen (se bild nedan)

Obs! Du kan ha flera WhatsApp-bildmappar

3. Radera alla onödiga foton och videor i WhatsApp-bildmapp.

I framtiden kan du förhindra att WhatsApp laddar ner foton och videor på din Android-telefon genom att använda stegen som nämns i den här artikeln: Hur man stoppar WhatsApp från att spara foton till Android-telefon.

Radera skärmbilder

Du kommer att ha många skärmbilder lagrade på din enhet som redan har tjänat sitt önskade syfte och inte längre behövs.

1. Öppna Galleri-appen på din Android-telefon eller surfplatta och se till att du är i Album View.

2. Klicka sedan på mappen Screenshots.

3. Ta bort alla skärmbilder som du inte behöver.

För att få ännu bättre resultat kan du överväga att överföra alla foton och videor till din dator och ta bort allt från din Android-telefon.

Radera diverse filer

1. Klicka på Inställningar> Lagring.

2. Klicka på Diverse Files på lagringsskärmen.

3. På nästa skärm klickar du på alternativet Ta bort alla för att radera alla objekt på den här skärmen.

Inaktivera animationer

Att minska eller inaktivera animationer kan resultera i en betydande ökning av hastigheten för Android-telefoner och surfplattor. För att göra det måste du komma åt de dolda utvecklaralternativen på din Android-enhet.

Om du vill veta mer om detta kan du hänvisa till den här artikeln: Hur man snabbar upp Android-telefon med hjälp av utvecklaralternativ.