Hur man placerar en Wi-Fi-antenn

De flesta moderna trådlösa routrar gör ett ganska bra jobb med att leverera tydliga signaler till datorer och enheter som har Wi-Fi-funktion som används nära enheten. Beroende på variabler som strukturtyp och storlek på ditt hem kan trådlösa signaler vara svaga eller obefintliga i andra rum eller områden längre bort från routern. Om du har "döda" eller svaga signalpunkter i din bostad kan du förbättra den trådlösa täckningen genom att placera och placera din Wi-Fi-router och antenn för optimal täckning.

Normalt Wi-Fi-intervall

I teorin har alla Wi-Fi-routrar mycket större intervall än de levererar i en verklig installation. Till exempel är den maximala räckviddsspecifikationen för 802.11n-protokollet - det trådlösa protokollet som används av de flesta moderna modem - 660 fot. I praktiken är det maximala effektiva intervallet för en 802.11n-router dock bara cirka 150 meter inomhus. Det effektiva intervallet för både 802.11b- och 802.11g-protokollet är ungefär detsamma. Med äldre 802.11a-routrar är Wi-Fi-signalens maximala tillförlitliga intervall bara cirka 50 fot. Utanför ditt hem finns det mycket få hinder för att blockera Wi-Fi-signaler, så de flesta moderna 802.11n-routrar kan leverera en signal utomhus upp till cirka 300 fot.

Routerplacering

Var du ska placera din router beror främst på antalet datorer i ditt hem, var de är placerade, bredbandsmodemets läge och om du använder andra enheter som mobiltelefoner för att komma åt Wi-Fi-anslutningen. Om du bara har en stationär dator som du använder för att komma åt Internet, bör du helt enkelt placera routern så nära datorn som möjligt. Men om du använder flera Wi-Fi-enheter eller system i hela ditt hem, ger placeringen av routern någonstans nära bostadens centrum i allmänhet de bästa övergripande signalerna. En annan sak du måste överväga är dock platsen för bredbandsmodemet. Om modemet befinner sig i ett område långt bort från mitten av ditt hem kan du behöva köra en lång kabel från routern dit din bredbandsanslutning kommer in i bostaden.

Områden som ska undvikas

När du placerar din router ska du undvika att placera den på en lägre höjd än stora möbler, skåp eller andra föremål som kan omge installationsområdet. Generellt sett gäller att ju högre routerns höjd är, desto bättre signal skickar den. Följaktligen kan placeringen av routern nära taket minska störningar och ger vanligtvis den bästa signalen. Undvik områden där signaler från routern kan studsa av speglar, fönster eller ytor av rostfritt stål och sådana där Wi-Fi-signalen kan försämras på grund av tjocka väggar av tegel, betong eller gips.

Sikta antennen

Om din router bara har en antenn bör du rikta den i riktning mot det område där du använder de flesta av dina Wi-Fi-enheter om möjligt. Om du installerar routern i mitten av ditt hem för att du använder Wi-Fi-enheter överallt i ditt hus kan det vara den bästa övergripande signalen att peka antennen rakt uppåt eller utåt. I många fall kanske du tycker att det fungerar bäst att vända routern så att enhetens framsida vetter mot väggen och sedan rikta antennen mot ditt primära Wi-Fi-användningsområde eller rakt ut på en central plats. Om din router har två eller flera antenner, rikta dem till att ge så mycket siktlinje som möjligt till områden där det är troligt att du använder Wi-Fi-anslutningen.

Trådlösa repeaters

I ett stort hem är Wi-Fi-signaler i rum långt borta från routern mycket svagare än i områden nära enheten. Detta gäller ännu mer om du bor i en flerbostadshus eller ett hem med många väggar och skiljeväggar. I vissa hem, oavsett var du placerar routern, är "döda utrymmen" där signalerna är mycket svaga eller obefintliga oundvikliga utan användning av en Wi-Fi-repeater. Ibland kallas förlängare eller signalförstärkare, repeater är bara förstärkare som du placerar mellan det område där du behöver täckning och routern. Att konfigurera en trådlös repeater är vanligtvis relativt enkelt och kräver ingen programmering. Innan du köper en trådlös repeater, se dock till att enheten är kompatibel med din specifika routermodell. De flesta trådlösa repeaterar fungerar bara med vissa routrar, så det är viktigt att köpa en kompatibel enhet.

Andra tips

Andra saker du kan göra för att förbättra den trådlösa prestandan i ditt hem är att se till att du undviker att placera routern nära andra elektriska enheter som kan orsaka störningar i Wi-Fi-signalen. Elfläktar, föremål med motorer, mikrovågsugnar, lysrör och trådlösa telefoner är alla vanliga orsaker till störningar i Wi-Fi-signal. Om du använder trådlösa telefoner hemma, ställ in dem så att de använder andra trådlösa frekvenser eller kanaler än de som används av routern. Om du inte kan ställa in kanalen på telefonerna bör Wi-Fi-routern ha en inställning i kontrollpanelen som gör att du kan välja en kanal manuellt eller rotera frekvenser automatiskt.