Vad betyder "Lägg till i kö" på YouTube?

"Lägg till i kö" var en YouTube-funktion som gjorde det möjligt för dig att ställa in en lista med videor som du kan titta på i en viss ordning, snarare än att behöva välja nästa video varje gång ett klipp avslutas. Den här funktionen kallades också snabblista. Samma funktionalitet används nu som en genväg för att producera en spellista.

Lägg till i kö / snabblista

YouTube brukade ha en funktion för att snabbt skapa en "kö" av videor att titta på. I stället för att behöva gå till den aktuella sidan för varje klipp kan du lägga till en video från en lista med förslag, sökresultat eller från en lista över videor som laddats upp av en viss användare. För att göra detta svävar du helt enkelt med musen över miniatyrbilden för en video. När du gjorde det ersattes texten som visar videoklippets längd med ett + -tecken. Genom att klicka på detta läggs videon till i snabblistan.

Nackdelar

Funktionen snabblista var bara tillfällig. När du väl tittat på ett klipp i snabblistkön togs det klippet bort från listan. när du väl tittat på alla klipp var listan tom som om du aldrig hade skapat den. Du behövde inte vara inloggad på YouTube för att använda en snabblista eftersom informationen sparades i din webbläsare. Detta innebar dock att om du stängde din webbläsare och sedan kom tillbaka till YouTube senare, eller om du bytte till en annan dator, skulle du förlora din snabblista.

Spellistor

YouTube har en spellistfunktion som fungerar annorlunda än snabblistor. Det är lite mindre bekvämt att använda - för att skapa en spellista måste du vara inloggad på ditt YouTube-konto (eller skapa ett konto om det behövs.) Du kan normalt inte lägga till videor från miniatyrer men måste istället gå till sidan för och välj "Lägg till" från alternativen under videofönstret. De främsta fördelarna med spellistor är att du kan skapa flera spellistor (till exempel för olika typer av videor eller för en viss serie klipp), du tappar inte spellistan när du stänger din webbläsare och du kan komma åt din spellista från valfri dator eller enhet så länge du loggar in på ditt konto.

Titta på senare

Från och med mars 2013 erbjuder YouTube inte längre snabblistfunktionen. Istället har + -tecknet som visas på miniatyrer ersatts av en klockikon. Genom att klicka på den här ikonen läggs videon automatiskt till i en spellista med titeln "Se senare". Du kan bara ha en "Se senare" -spellista, så om du vill lägga till några videor i en separat spellista måste du fortfarande besöka sidan för själva videon.