Vad smartphones kan göra

Snabbt överträffar populariteten hos traditionella mobiltelefoner, smartphones är den snabbast växande mobilindustrin i västvärlden. Utvecklingen av PDA-tekniken innehåller smartphones personlig organisationsfunktion med fullt mediasupport och kommunikationsteknik. Eftersom mobilleverantörer som Verizon, T-Mobile och AT&T kontinuerligt utökar sin nätverksdäckning och ökar hastigheten på sina tjänster, har också utvecklare hoppat att producera användbara applikationer för nedladdning på smarttelefonenheter.

Fullständig HTML-surfning

Medan mer avancerade modeller av traditionella mobiltelefoner innehöll begränsad surfning på Internet, erbjuder samtida smartphones fullständig återgivning av webbaserade HTML-dokument, så att du kan surfa på webbplatser som på din dator. Browsningsfunktionerna varierar beroende på smarttelefonmodellen, men i de flesta fall uppnås bläddring genom att dra fingret mot pekskärmen och klicka på länkar genom att knacka på de hyperlänkade bokstäverna.

Videostreaming

Med större skärmar och ökade upplösningar blir de nyaste smarttelefonmodellerna bättre på att strömma videoinnehåll online och köpta videor som laddats ner från internetbaserade leverantörer. Tack vare snabbare mobilnätverk kan smartphones strömma både HTML 5 och Flash-video, så att du kan se kortfilmer på webbplatser som Youtube.com och Vimeo.com. Dessutom kan smartphones som iPhone och mobiltelefoner som kör Android ladda upp video från din dator med hjälp av Bluetooth-, Wi-Fi- eller USB-anslutningskablar.

GPS-navigering

Mottagaren på de flesta smarttelefonmodeller gör att enheten kan lokalisera sin plats på en karta med GPS (Global Positioning System) -teknologi. Genom att använda antingen inbyggda eller tredjepartsapplikationer kan smartphones också kartlägga sin plats på pekskärmen och visa vägnamn, landmärken och topografi. I vissa fall, beroende på applikation, kan enheter till och med visa trafikstockningar i realtid. Beroende på telefonmodellen och operativsystemet kan smartphones också läsa vägbeskrivningar för dig, vilket ger dig handsfree-navigering under körning.

Tredjepartsapplikationer

De två snabbast växande smarttelefonoperativsystemen iOS och Android är en omfattande marknadsplats för köp och nedladdning av tredjepartsapplikationer. Även kallade "appar", applikationer stöder valfritt antal funktioner, från enkla handhållna videospel till översättning av snabba språk. Även om inte alla mobila operativsystem stöder applikationsutveckling från tredje part, erbjuder inbyggda applikationer som finns tillgängliga på operativsystem som Symbian och Windows Phone liknande funktioner som deras motsvarigheter med öppen källkod.