Snabbspola framåt med kassettband

Kassettband gör comeback. Ljudformatet är kanske bäst förknippat med Sony Walkman på 1980-talet, som tillsammans med banddäck i bilen först gjorde det möjligt för miljontals musikfans att lyssna på sina favoritlåtar på språng. Men på 1990-talet hade kassetter tappat marknadsandelar till nästa glänsande nya sak - tunna, hållbara, ultraportabla CD-skivor.

CD-skivor själva dominerade musikscenen fram till uppkomsten av rent digitalt ljud i början av 2000-talet, när enheter som Apples iPod låter lyssnare bära hela musiksamlingen i fickorna. Inom några år proklamerade kritiker att musik på fysiska medier - det slag du köper i skivbutiken eller den lokala stora boxkedjan - var död.

Men de senaste åren har de första vinylskivorna och nu kassetterna kommit tillbaka från graven, med kassettförsäljningen enligt uppgift 76% från 2015 till 2016, och artister som The Weeknd och Justin Bieber släppte album i formatet. Och experter säger att det inte är så att åldrande babyboomers och Generation X'ers ​​köper band av nostalgi. Tonåringar och unga vuxna från MP3-generationen har återupptäckt formatet av ett antal skäl, inklusive ljudkvalitet, kostnad, bekvämlighet och samlarbarhet.

"För vissa människor är jag säker på att det är nostalgiskt, men för många människor är det bara ett billigt och enkelt sätt att lyssna på ny musik", säger Sean Bohrman, grundare av Burger Records, ett skivbolag i Los Angeles-området som släppt mer än 1000 inspelningar på kassett under det senaste decenniet.

Det analoga ljudet

Digitalt ljud, där ljudsignaler representeras av en serie nummer som bearbetas av ett datorchip, dominerar dagens värld. Men vissa människor föredrar bara ljudet av analoga inspelningar, som representerar ljud fysiskt, som med spår på en skiva eller magnetfältet lagrat på bandet i en kassett, och säger att det fångar fler nyanser av en låt.

"Världen är analog, dina öron är analoga", säger Steve Stepp, presidenten för National Audio Company, en ledande kassettillverkare som Stepp säger skickade cirka 20 miljoner kassetter förra året.

Och en generation uppvuxen på digitala låtar har kommit att uppskatta det analoga ljudet av vinyl- och kassettband, säger Stepp.

Låg kostnad för band och fans

Men även om vinylskivor kan se snygga ut på vardagsrumshyllan är de dyrare och det tar längre tid att producera än kassetter, säger Stepp. Det kan ta sex månader till ett år att sätta ihop en liten skiva på vinyl, medan kassettband ofta kan sättas ihop inom en månad och till lägre kostnad, säger han.

Det är särskilt viktigt för kommande band, som ofta vill göra några inspelningar för att sälja på konserter, och deras fans. Konsertbesökare som vill köpa något att ta med sig hem från en show väljer ofta mellan $ 30 skjortor, $ 40 vinylalbum eller $ 5 band, säger Bohrman - och för lyssnare med en budget kan det vara en stor avgörande faktor.

Samla dem alla (och bär dem runt)

Det är svårt att verkligen samla in digital musik, särskilt i strömmande tid. Och vissa musikfans föredrar bara att ha något de kan hålla i sina händer och visa upp för sina vänner.

Vinylskivor kan passa den fakturan, men i slutändan är de inte så praktiska för vardagliga lyssningar - du kan inte lyssna på en skiva i din bil eller på bussen eller när du går en joggingtur. Men kassetter har fortfarande den distinkta albumkonst och liner anteckningar med texter eller annan information som fans vill ha, i en formfaktor som fortfarande är bärbar.

Den höft- och bekvämlighetsfaktorn har återfört kassetter till stora butiker som ungdomsfokuserad kedja Urban Outfitters, som till och med säljer några exklusiva kassettutgåvor och motiverat stora skivbolag att släppa musik på band. Kassettspelare gör också comeback med nya modeller från stora elektroniktillverkare - Burger Records släpper till och med sin egen spelare med begränsad upplaga.

Naturligtvis kan band också ha fått en boost från ett nyligen utseende i Hollywood - den bästsäljande kassetten från 2016 var soundtracket till "Guardians of the Galaxy", som har ett kassettband i sin plot.