HDMI-till-FireWire-omvandlare

High Definition Multimedia Interface-teknik ger en enda kabelanslutning som inkluderar, video, ljud och olika styrsignaler mellan komponenter i ett hemunderhållningssystem eller mellan en dator och en bildskärm. FireWire tillhandahåller anslutningar främst till datorer från kringutrustning. De flesta hemunderhållningsutrustning stöder inte FireWire, och ingen omvandlare ändrar HDMI till direkt till FireWire.

HDMI

HDMI tillhandahåller digitala videosignaler och upp till åtta kanaler med digitalt ljud för anslutningar till HDTV-apparater från kabel- och satellitmottagare, DVD-spelare, digitala videobandspelare, videospelkonsoler och datorer. Den 19-poliga kabeln bär också olika styrsignaler för att stödja funktioner, såsom automatisk påslagning av relaterade enheter med ett enda knapptryck. Den senaste versionen 1.4 från 2009 tillhandahåller en Ethernet-kanal för internetstöd för alla komponenter i ett system med en enda internetanslutning. Vissa datorer har HDMI-utgångar för skärmar som också kan ansluta till HDTV.

FireWire

FireWire eller IEEE 1394 är ett seriellt dataöverföringsprotokoll som Universal Serial Bus, bara snabbare. Den används främst för att ansluta datorer till kringutrustning som bär stora datamängder, till exempel videokameror, videobandspelare och skrivare. Det kan också överföra data mellan två datorer med en relativt hög hastighet. FireWire-kablar har antingen fyra- eller sexstiftskontakter för olika applikationer och använder en kabel med mindre diameter än äldre seriella portkablar med DB-9-kontakter.

Omvandling

Eftersom de två formaten använder helt annan teknik finns det inget sätt att direkt konvertera det ena till det andra. På grund av dess omfattande användning med hemunderhållningssystem bär HDMI-tekniken en kopieringsskyddssignal för att förhindra obehörig kopiering av upphovsrättsskyddat material, vilket gör den inkompatibel med FireWire. Det finns också en skillnad i antalet kablar i kablarna, och HDMI bär en 5-volts signal för att driva kringutrustning. FireWire har ingen sådan spänning.

DVD-lösning

Du kan överföra information mellan HDMI- och FireWire-enheter med DVD-skivor. Om din dator använder en FireWire-ingång från en kamera och även har en DVD-inspelare kan du spela in signalen på en DVD och sedan spela den på en med en HDMI-utgång ansluten till en HDTV. Vissa DVD-inspelare har också en FireWire-ingång som du kan använda för att spela in en DVD från antingen en kamera eller en dator och sedan spela upp den på en DVD-spelare med en HDMI-utgång. Om inspelaren har båda kan du spela in och visa samtidigt.