Hur man vet om din iPhone är avlyssnad

Du kanske tror att det är saker av science-fiction-filmer, men iPhone-spioneringsverktyg är verkliga och potentiellt farliga - till exempel kan någon enkelt installera en liten, dold app på din iPhone som låter honom se dina textmeddelanden, visa din kontaktlista , spåra din plats och lyssna på dina samtal. Genom att bugga iPhones mikrofon tillåter programvaran också en spion att höra vad du gör även när du inte använder enheten. Bugging-programvara är något svårt att upptäcka, men din iPhone kan ge dig några ledtrådar när den har tappats.

Lyssna efter ett ljud, till exempel en kort ton eller klicka, när du ringer på iPhone. Om du hör ljudet varje gång du ringer kan din iPhone vara fel.

Stäng av din iPhone och kontrollera att den förblir avstängd. En bugged iPhone kan stanna på eller slå på igen även om du har stängt av den.

Titta på din iPhones skärm regelbundet när du inte använder den. Se efter att skärmen tänds, även i en bråkdel av en sekund. Om skärmen tänds när iPhone inte används är detta ett tecken på spionprogram. Till exempel kan skärmen tändas när spionen använder iPhone som lyssnarenhet.

Övervaka din iPhones batterianvändning. När en bugging-app installeras och är aktiv tenderar enhetens batteri att tappa mycket snabbare än vanligt. Till exempel, om ditt batteri normalt räcker några dagar, men plötsligt börjar ta slut efter en dag eller mindre, kan enheten vara fel.

Kontrollera iPhones dataanvändning. Överdriven dataanvändning som inte beror på din aktivitet indikerar felprogram. För att kontrollera din användning, tryck på "Inställningar", "Allmänt" och "Användning" och se sedan din användning under "Mobilnätverksdata." För att få det mest exakta resultatet, tryck på "Återställ statistik" för att ställa in din dataanvändning till noll och kontrollera sedan användningen igen om några dagar.

Titta på månadsräkningen för din iPhone. Om din faktura ökade avsevärt kan iPhone ha en bugg. Räkningen kan också avslöja konstig eller ovanlig aktivitet som härrör från felet.

Tips

Om du tror att din iPhone har varit felaktig, måste du vanligtvis återställa den helt till fabriksstandard. Detta är det enda säkra sättet att ta bort programvaran. Din tjänsteleverantör kan utföra återställningen åt dig.

Varningar

Det är lättare för en spion att installera bugging-programvara på en jailbreakad iPhone. Jailbreaking av iPhone upphäver också din garanti, så Apple hjälper dig inte med några tekniska problem du kan ha.

Acceptera aldrig en okänd Bluetooth-anslutning. Att göra det ger spioner ett enkelt sätt att installera skadlig programvara på iPhone.