Magnetskada på en GPS

Personliga GPS-enheter (GPS) hjälper människor att navigera från en plats till en annan. De finns som enheter som du placerar i din bil eller som bärbara handhållna enheter. Många smarta telefoner har också GPS-funktioner, inklusive navigering och sväng för sväng riktningar baserat på din plats. Om du är orolig för att magneter skadar din GPS-enhet behöver du förmodligen inte vara det, även om vissa starka magneter kan påverka enhetens prestanda.

Historia

Magneter brukade vara skadliga för en del elektronik och datorer. Enligt PC World raderar eller förstör data på skivan att placera en magnet på eller nära en 3,5 tums diskett. Således antog många människor att magneter skulle ha liknande effekter på andra enheter. Enhetstekniken avancerade dock på ett sådant sätt att de flesta elektronik och datorer eller datortillbehör inte skadas av magneter.

Kompass

En magnet kommer definitivt att påverka kompassens prestanda genom att kasta bort kompassens uppfattning om sant norr. GPS-enheter använder dock inte kompasser för att bestämma en plats eller rutt; de använder satellitsystem för att fastställa en plats.

Hårddiskar

Om din GPS-enhet har en hårddisk i sig kan magneten påverka hårddisken. Detta kan avse vissa videokameror som har både inbyggda GPS-enheter och hårddiskar eller annan elektronik som har hårddiskar.

Stora magneter

En mycket kraftfull magnet kan skada din GPS-enhet. Enligt PC World skulle till exempel magneten vara tillräckligt stark för att störa elektroner för att påverka GPS och liknande enheter. Men en magnet som är stark skulle också minska järnet i dina blodkroppar. Vissa myndigheter kan arbeta nära magneter som är så kraftfulla, men för de flesta människor påverkar vardagliga magneter inte din GPS eller elektronik. Men för sinnesfrid kanske du vill förvara dina magneter från din GPS.

Vad ska man göra

Om din GPS-enhet inte fungerar ordentligt och du tror att orsaken beror på exponering för magneter, försök att återställa eller kalibrera om enheten. I många fall, när GPS har återställts, börjar den fungera normalt igen. Om det inte fungerar, kontakta tillverkaren eller butiken där du köpte den. Du kan vara berättigad till en ersättningsenhet.