Vilka telefoner är smartphones?

Framsteg inom teknik fortsätter att driva kraftfullare datorhårdvara till mindre paket. Mobila enheter som kombinerar storleken och kommunikationsfunktionerna hos en telefon med en dators öppenhet och surfningskapacitet anses vara smartphones. Minimifältet för att en telefon ska betraktas som en smartphone förändras ständigt med nya tekniska framsteg, men ett par funktioner hjälper till att definiera en telefon som en smartphone.

Process kraft

Smartphones drivs av kraftfulla processorer som gör det möjligt för dem att köra beräkningsintensiva applikationer, göra fullständiga webbsidor och köra flera processer samtidigt. De har vanligtvis betydande mängder RAM för att förbättra prestanda. Exklusiva smartphones kan ha tillräckligt med processorkraft för att konkurrera med netbook-datorer. Smartphone-processorkraft ökar ständigt när snabbare och mer energieffektiva processorer utvecklas.

Anslutningsalternativ

Smartphones integreras med andra enheter och datatjänster genom en mängd olika anslutningar. Många smartphones har Wi-Fi-anslutningar så att telefonen kan komma åt data via ett Wi-Fi-nätverk istället för en 3G-dataanslutning. Smartphones har också Bluetooth-radio för att trådlöst dela data med andra enheter. Vissa stöder också stereo Bluetooth för trådlösa hörlurar. Från och med februari 2011 är nästan alla nya smartphones kompatibla med 3G-datanätverk för snabb åtkomst. Många smartphones utvecklas också för att vara kompatibla med nya 4G-datanätverk.

Datatjänster

Smartphones använder trådlösa datatjänster på ett antal sätt. De synkroniserar automatiskt dina e-postkonton med sin interna e-postklient. De håller också din kontakt- och kalenderinformation synkroniserad med onlinekalendertjänster eller din datorbaserade kalender. Smartphones har webbläsare som kan visa kompletta webbplatser på telefonens skärm. Vissa smartphones kan till och med stödja Flash-baserad video. De kan också strömma media, till exempel Internetradio eller Netflix-videor, via en trådlös dataanslutning.

Visa

Smartphones har stora skärmar med hög upplösning för webbsurfning, videouppspelning och videospel. Många smartphones använder pekskärmsdisplayer som sin primära ingång på grund av användarvänlighet och för att maximera skärmutrymmet. Smartphones som inte har ett fysiskt QWERTY-tangentbord använder ett tangentbord på skärmen för textinmatning. Många smartphones använder en intern sensor för att avgöra hur du håller telefonen. Detta gör att skärmen kan växla från stående till liggande vy när du vrider på telefonen.

Operativ system

Smartphones kör anpassade operativsystem. Apples iPhones kör iOS, BlackBerryies kör BlackBerry OS, Android-drivna telefoner kör Android OS, Palm smartphones kör webOS och Windows smartphones kör Windows Mobile eller Windows Phone. Normalt fungerar applikationer som är utvecklade för ett operativsystem på vilken smartphone som helst som kör det operativsystemet. Detta gör att utvecklare kan spendera mer tid på att skapa kvalitetsapplikationer och mindre tid på att anpassa sina applikationer för enskilda telefoner. Varje operativsystem har sin egen applikationsbutik där du kan köpa och ladda ner applikationer till din smartphone.