Spelas MP3-filer på en CD-spelare?

Idag är det mest populära formatet för musik digitala MP3-filer. Medan CD-spelare fortfarande är ganska vanliga är övergången till ett digitalt snarare än fysiskt format för musik mer och mer tydligt. Även om CD-spelare vanligtvis inte kan spela MP3-filer finns det undantag från denna regel.

MP3-filer brända till en ljud-CD

Normala CD-spelare kan vanligtvis inte spela MP3-filer. De kan bara läsa ljud-CD-skivor som har inspelningar som överensstämmer med Red Book-ljudstandarden. Av detta skäl är det enda sättet att göra det möjligt för vanliga CD-spelare att vara kompatibla med MP3-filer genom att först bränna dessa MP3-filer på en ljud-CD. För att göra detta behöver du en dator med en CD-brännare och CD-skrivprogramvara som iTunes, Windows Media Player eller Express Burn. Dessa applikationer kommer först att konvertera filerna till ett ljudformat som är kompatibelt med CD-spelare och sedan bränna filerna på CD-skivan. Använd programvaran för att skapa en spellista som innehåller de MP3-filer som du vill lägga på ljud-CD: n. Den normala kapaciteten för CD-skivor är ungefär 80 minuter, så du måste skapa en spellista som har mindre än 80 minuters speltid. Sätt i en tom CD-R eller CD-RW i din dator och klicka på alternativet "Bränn" eller "Skriv" i CD-brännprogrammet. Skrivtiden varierar beroende på din CD-brännares hastighet och antalet MP3-filer du skriver till den tomma CD-skivan. När bränningsprocessen är klar kan du mata ut skivan och spela den här CD-skivan, som innehåller inspelningar som ursprungligen formaterats som MP3-filer, i vilken vanlig CD-spelare som helst.

MP3 / CD-spelare

Medan de flesta CD-spelare inte kan spela MP3-filer, innehåller några av de nyare CD-spelarna avancerad teknik som gör att spelaren kan läsa CD-skivor som innehåller MP3-datafiler. Detta är en fördel eftersom MP3-filer som skrivs på CD-skivor som data istället för ljud tar mycket mindre utrymme, vilket gör att du kan lägga 150 eller fler MP3-sångfiler på varje skiva. En typisk tom CD-R har en kapacitet på 700 MB, medan en MP3-fil av en 5-minuters sång med en hastighet på 128 kbps kommer att vara cirka 4 MB. För att bränna en CD som känner igen MP3-filer som data istället för ljud måste du först ladda ner och installera programvara som kan bränna data-CD-skivor eller helt enkelt justera inställningarna på din nuvarande programvara för att bränna MP3-filerna som data. I ett program som iTunes kan du göra detta genom att välja fliken "Inställningar", klicka på fliken "CD-bränning" och aktivera alternativet "MP3 CD" innan du börjar bränna din spellista med MP3-låtar. När du väl har bränt en MP3-CD måste du använda en CD-spelare som kan läsa MP3-CD-skivor, till exempel RioVolt SP50, Philips EXP401 eller Panasonic SL-SX430, för att spela skivan.