Hur fungerar en bärbar Internetstick?

En mobil bredbandspinne är en enhet för att ansluta din dator till ett mobilt datanätverk och få internetåtkomst på samma sätt som på en smartphone. Namnet kommer från det faktum att enheten ansluts till en USB-port på samma sätt som ett minne. Mobila bredbandspinnar kan vara användbara om du behöver arbeta på språng och inte kan få en Wi-Fi-signal, eller om du bor i ett område utan prisvärd bredbandstjänst.

Kostar

Prisstrukturen för mobila bredbandspinnar finns i tre varianter, ungefär som du kan köpa en smartphone. Vissa telefonnätverk ger bort pinnarna gratis så länge du registrerar dig för ett mobilt bredbandsabonnemang. Nätverk kan också sälja dig pinnen till ett subventionerat pris i utbyte mot att registrera dig för en prenumerationsplan - vanligtvis en billigare plan som du behöver för att få pinnen utan kostnad i förväg. I sällsynta fall kanske du helt enkelt kan köpa pinnen utan något servicetagande.

Låsning

En mobil bredbandspinne innehåller ett SIM-kort eller ett liknande kort för åtkomst till ett visst nätverk. I teorin kan du ersätta detta kort med ett från ett konkurrerande nätverk. I praktiken kan det dock vara svårt eller omöjligt eftersom designen på pinnen inte tillåter enkel åtkomst till kortet. Stickan kan också vara "låst", vilket innebär att den inte fungerar med ett nytt kort från ett konkurrerande nätverk utan det ursprungliga nätverkets tillstånd. Se till att ta reda på detta innan du köper en pinne om du vill kunna använda den för ett annat nätverk.

Begränsningar

De flesta pinnar fungerar över samma 3G- eller 4G-datanätverk som smartphones använder för att komma åt internet. Detta innebär att hastigheter sannolikt kommer att vara betydligt långsammare än fasta bredbandstjänster, och täckningen kan vara ojämn eller obefintlig på vissa platser. Eftersom du behöver ett speciellt mobildataabonnemang eller ett förbetalt, eller "betala när du går" -paket, är det ofta dyrare att använda en mobilt bredbandstjänst än att använda en fast bredbandstjänst och / eller har mycket strängare begränsningar för månatlig användning. I många fall betyder det att du inte kommer att tycka att det är praktiskt att utföra vissa datauppgifter som att streama onlinevideo. Vissa pinnar fungerar med 4G trådlöst bredband som erbjuder högre hastigheter och ibland högre dataanvändningsgränser, även om de månatliga serviceavgifterna för denna tjänst vanligtvis är mycket högre än en 3G-tjänst.

Branding och andra variationer

Vissa återförsäljare och nätverk som erbjuder mobila bredbandstjänster erbjuder också enheter som generellt kallas "personliga hotspots", "bärbara datorer" och under varumärken som "Mi-Fi". Dessa sänder och tar emot mobildatasignaler på samma sätt som en mobil bredbandspinne, men behöver inte anslutas till en dator via USB; istället ansluter de via Wi-Fi. Vissa personliga hotspots kan ansluta till flera enheter samtidigt, vilket innebär att du kan dela en anslutning. En nackdel är att personliga hotspots ofta har ett eget batteri som behöver laddas efter några timmar; dock kan du ansluta vissa modeller till en dator eller ett eluttag via en USB-kabel för att ge en strömkälla. En personlig hotspot kan ibland lösa täckningsproblem i hemmet eftersom du kan flytta det mycket mer fritt för att hitta en bra mottagningsplats, snarare än att begränsas av datorns plats som med ett mobilt bredbandspinne.