Hur man rensar allt från en hårddisk utom operativsystemet

Både Windows- och Mac-system ger enkla metoder för att ta bort allt från hårddisken. Den mest effektiva metoden för att säkerställa att all data har tagits bort innebär en fullständig ominstallation av operativsystemet. Om du inte har återställningsskivor eller inte kan installera om operativsystemet kan du ta bort allt manuellt. Manuell radering kräver att ett nytt användarkonto skapas och att alla dina installerade applikationer tas bort. Det förhindrar dock också behovet av att använda installationsmedia, återställningspartitioner eller återställningsalternativ online.

Windows

Steg 1

Klicka på Start-knappen och välj "Kontrollpanelen".

Steg 2

Skriv "Recovery" i sökrutan och välj "Recovery" från resultatlistan.

Steg 3

Klicka på "Avancerade återställningsalternativ" och välj "Återställ datorn till fabrikstillståndet" eller "Installera om Windows", beroende på inställningarna som konfigurerats av din datortillverkare.

Steg 4

Klicka på "Nästa" och följ anvisningarna från guiden. I vissa fall kan du behöva sätta i den ursprungliga Windows 7-installationsskivan från tillverkaren.

Steg 5

Klicka på "Starta om" när du blir ombedd och vänta på att Windows ska startas om.

Steg 6

Klicka på "Start" -knappen. Välj "Alla program | Tillbehör | Systemverktyg | Diskrensning."

Steg 7

Välj fliken "Diskrensning" och välj "Rensa upp systemfiler."

Markera rutan "Tidigare Windows-installation (er)" och klicka på "OK". Bekräfta att du vill radera filerna genom att välja "Radera filer".

Mac

Steg 1

Klicka på Apple-menyn och välj "Starta om". Håll ner "Command-R" medan din Mac startar om.

Steg 2

Välj ett nätverk från "Wi-Fi" -menyn för att ansluta till Internet när Recovery Console startar.

Steg 3

Välj alternativet "Diskverktyg" och klicka på "Fortsätt".

Steg 4

Klicka på hårddisken och välj fliken "Radera". Välj "Mac OS Extended (Journaled)" från popup-menyn Format. Skriv ett namn på hårddisken. Klicka på "Radera". För att säkerställa att dina data inte kan återställas, klicka på knappen "Säkerhetsalternativ" och välj en raderingsmetod. Ju fler gånger du skriver över ledigt utrymme, desto mindre sannolikt kan data återställas. Flera omskrivningar kan dock ta betydande tid att ta bort en hel disk.

Steg 5

Välj menyn "Diskverktyg" och välj "Avsluta diskverktyg."

Klicka på "Installera om OS X" och följ anvisningarna för att installera om Mac OS X Mountain Lion.

Manuell återställning på Windows

Steg 1

Klicka på "Start | Kontrollpanelen | Program | Program och funktioner." Klicka på varje tillgänglig applikation och klicka på "Avinstallera" för att ta bort programmet.

Steg 2

Klicka på Start-knappen, skriv "MMC" i sökrutan och välj "Microsoft Management Console" i listan med alternativ.

Steg 3

Välj "Lokala användargrupper." Om du inte ser det här alternativet klickar du på "Arkiv" -menyn och "Lägg till / ta bort Snap In". Klicka på "Lokala användare och grupper" och "Lägg till". Klicka på "Lokal dator", "Slutför" och "OK". Ange administratörsuppgifter om det behövs.

Steg 4

Klicka på mappen "Användare", "Åtgärd" och "Ny användare."

Steg 5

Välj alternativet för att skapa ett administratörskonto och ge relevant användarinformation och klicka på "Skapa". Logga ut och logga sedan in som den nya användaren du just skapade.

Steg 6

Klicka på Start-knappen och sedan på "Kontrollpanelen". Klicka på "Användarkonton" två gånger och välj sedan "Hantera användarkonton." Ange administratörsuppgifter om det behövs.

Klicka på fliken "Användare" under "Användare för den här datorn." Välj varje användarkonto och klicka på "Ta bort", "Ja" och "OK". Om du vill kan du använda ett tredjepartsprogram som CCleaner, Eraser eller FreeRaser för att säkert radera all data som har tagits bort från ditt system.

Manuell återställning på Mac

Steg 1

Klicka på "Go" från Finder-menyn och sedan på "Applications". Dra alla applikationer utan avinstallationer till papperskorgen. Starta avinstalleraren för alla applikationer som innehåller en och följ anvisningarna för att ta bort programmet.

Steg 2

Klicka på "Systeminställningar" i Dock. Välj "Användare och grupper" i avsnittet System.

Steg 3

Klicka på knappen "Lås" och ange administratörsuppgifter, om det behövs. Klicka på "+" och välj "Administratör" i rullgardinsmenyn Nytt konto. Ange ett fullständigt namn, kontonamn och lösenord i de obligatoriska fälten och klicka på "Skapa användare".

Steg 4

Logga ut ditt nuvarande användarkonto och logga in som den nya användaren.

Steg 5

Klicka på "Systeminställningar", "Användare och grupper" och välj knappen "Lås". Ange administratörsuppgifter om det behövs.

Steg 6

Välj ett användarkonto och klicka på knappen "-". Välj alternativet "Ta bort hemmappen" och markera "Radera hemmappen säkert" för att förhindra återställning av data. Klicka på "Ta bort användare". Slutför detta för varje gammalt konto.

Klicka på "Go", "Utilties" och "Disk Utility." Klicka på din hårddisk från sidofältet och välj "Radera ledigt utrymme ..." Dra skjutreglaget mellan "Snabbast" och "Säkrast" för att ställa in önskad radering. Det mellersta alternativet tillåter en 3-pass säker radering, vilket är lämpligt för de flesta personliga användare.