Grundläggande datoretikett

Du täcker munnen när du gäspar, håller i dörren för människor, ger upp din plats till äldre och handikappade och pratar inte med munnen full, men när det gäller datoretikett kan du lika gärna vara en bult, otvättad grottman. Den digitala världen är dock inte så annorlunda - att veta bara några grundläggande regler kommer att göra underverk för att hålla dig från att sticka din virtuella fot i din digitala mun.

Gör mot andra

Den grundläggande regeln för datoretikett, eller "netikett", speglar den gyllene regeln som ekar genom mycket av samhället. Denna regel har uttryckt sig på många olika sätt, från det lite dunkla - "kom ihåg det mänskliga" - till det bibliska - "gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig", och kokar ner till ett extremt enkelt koncept : var snäll. Det finns inga eremiter i den digitala tidsåldern. Allt och allt du gör online påverkar någon annan, vare sig direkt eller indirekt - det är upp till dig vad den effekten är.

Passa din ton

Prata med någon ansikte mot ansikte eller i telefon, och din röstton hjälper lyssnaren att ta reda på vad du menar. Online är det inte så lätt: på grund av bristen på icke-verbala ledtrådar kan något du tänker som sarkasm eller som ett skämt lätt misstolkas och orsaka oavsiktligt brott. Uttryckssymboler eller smilies kan hjälpa till att klargöra betydelsen av vad du skriver, men skulle vara olämpliga i formella sammanhang som affärskommunikation. Förkortningar och slang är också olämpliga i ett formellt sammanhang; att skriva meningar i alla bokstäver tolkas som skrikande och anses vara oförskämd oavsett sammanhang.

Integritet

Undvik att titta igenom andras filer och e-postmeddelanden, oavsett hur frestande möjligheten kan verka. Om du till exempel använder en offentlig dator och märker att någon har glömt att logga ut från sitt konto på en webbplats, logga ut kontot själv utan att kolla in dess innehåll. På samma sätt, oavsett hur nyfiken du är på vad personen bredvid dig gör på sin dator, motstå lusten att titta över axeln - det är lika oförskämt som att göra det med en bok. När du skickar ett e-postmeddelande till en mottagarlista är det artigt att använda din e-postklients BCC-funktion eller ställa in en e-postlista för att undvika att dela allas e-postadresser, vilket bryter mot integriteten.

Se innan du agerar

På samma sätt som verkliga samhällen har onlinegrupper sina egna seder och förväntningar som många inte är uppenbara. Även om de sociala reglerna som styr en gemenskap kan verka enkla vid första anblicken riskerar du att hoppa in med båda fötterna att stöta på en dold fallgrop och göra en narr av dig själv. Innan du talar i ett samhälle bör du alltid observera det tyst ett tag - en handling som kallas "lurar" i internetslang.