Hur man kontrollerar processorhastighet och kärnor i Windows 10

Windows 10 gör det väldigt enkelt att kontrollera information om hårdvaran på din dator. Nedan följer stegen för att kontrollera processorhastighet och kärnor i Windows 10.

Kontrollera processorhastighet och kärnor

Varje bärbar dator och stationär dator innehåller en processor som också ofta kallas CPU eller "Central Processing Unit".

CPU hanterar alla huvudinstruktioner på din dator, som att bearbeta tangentbord och musingångar och köra applikationerna på din dator.

På de flesta datorer tillverkas processorn antingen av Intel eller AMD, medan vissa datorer också använder mobila processorer utvecklade av ARM eller Apple.

Processorerna på moderna stationära och bärbara datorer är utrustade med flera processorkärnor som fungerar som ett team för att bearbeta flera instruktioner.

När du kontrollerar processorinformationen på en dator kan det hända att processorn beskrivs som Dual Core-processor (två kärnor) eller Quad Core-processorer (fyra kärnor).

Förutom antal kärnor kan du också se information om märket, modellen, hastigheten och den integrerade grafiska processorenheten (om någon) på processorn.

1. Kontrollera processorhastighet och kärnor med Task Manager

Task Manager i Windows 10 ger detaljerad information om processorn installerad på din dator, inklusive processorhastighet och antalet kärnor på processorn.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka på Task Manager.

2. På skärmen Task Manager klickar du på fliken Prestanda> klickar på CPU i den vänstra rutan. I den högra rutan kan du se processors hastighet och antal kärnor.

Som du kan se på bilden ovan är Dual core, Intel Core i5-7200 (7: e generationen) -processor installerad på den här datorn.

2. Kontrollera processorhastighet och kärnor med hjälp av inställningar

Ett enkelt sätt att hitta information om processorn installerad på din dator är att gå till inställningsskärmen Systemflik på Windows 10.

1. Öppna Inställningar och klicka på fliken System.

2. Bläddra nedåt på nästa skärm och klicka på Om i den vänstra rutan. I det högra fönstret kommer du att kunna se processorns märke, modell och hastighet.

När du känner till processorns märke och modell kan du få information om antalet kärnor och andra detaljer genom att skriva "Intel Core i5-7200" i Google.

3. Kontrollera processorhastighet och kärnor med hjälp av systeminformationsverktyget

Ett annat sätt att kontrollera processorhastighet och antal kärnor är att använda det inbyggda "Microsoft System Information" -verktyget som finns på din dator.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka på Kör.

2. I fönstret Kör kommando skriver du msinfo32.exe och klickar på OK.

3. Bläddra nedåt i högerfönstret på skärmen Systeminformation tills du ser information om processorn på din dator.