HDMI-kabel vs. RCA

Eftersom fler människor köper avancerade hemunderhållningssystem för att titta på filmer och spela videospel på, utsätts de för en mängd alternativ för sladdar, anslutningar och uttag. Detta kan bli ganska förvirrande. Vid någon tidpunkt kommer användarna att välja mellan komponentvideosignaler som är anslutna med RCA-kontakter och de nyare High Definition Multimedia Interface (HDMI) -kablarna. Innan du fattar ett beslut är det viktigt att förstå skillnaderna mellan dem.

Digital kontra analog

Den grundläggande skillnaden mellan de signaler som bärs av HDMI och de som bärs av komponentanslutningar via RCA-kontakter är att HDMI är helt digitalt, medan komponentvideo är analog. HDMI bär sina signaler mycket på samma sätt som en dator överför en fil till en annan dator, medan komponentvideo levereras genom en serie olika spänningar som tolkas till en bild.

Ljudfaktor

En punkt att tänka på i debatten mellan HDMI och RCA är ljudsignalen. På grund av HDMI: s digitala karaktär kan den bära både ljud- och videosignaler via en enda kontakt, medan den analoga videokomponenten behöver en extra sladd för att överföra ljud. Normalt ingår två RCA-kontakter i rött och vitt i kabeln. Det här är ljudkontakterna. Problemet här är att du vanligtvis inte kommer att kunna ta emot surroundljud från RCA, om du inte byter ut ljuddelen med en optisk ljudkabel.

Videofaktor

Den största tvisten i denna debatt är alltid videokvalitetsfaktorn. Även om många kommer att berätta för dig att gå med HDMI för att förbättra kvaliteten, så är det inte alltid fallet. Faktum är att om du inte tittar på en film från en Blu-ray eller liknande 1080p-videokälla, kommer det inte att finnas någon märkbar skillnad. Komponentvideokablar kan bära upp till 1080i videosignaler, vilket i allmänhet är det bästa du kommer att få från en kabel- eller satellitkälla ändå.

bekvämlighet

Ibland kan bekvämlighetsfaktorn vara lika viktig som kvalitet för entusiaster hemma. Eftersom HDMI bara behöver en kabel (i motsats till upp till fem för RCA), gör en HDMI-inställning inte bara snabbare för anslutning och demontering utan kan också bidra till att minska röran och signalstörningar mellan kablar. Men HDMI är också betydligt dyrare än RCA, vilket gör att problemet går ner till hur mycket du är villig att betala för bekvämlighet.