Hur man hittar platsen där ett foto togs

I den här artikeln kommer vi att titta på hur du får åtkomst till platsinformation eller geotagdata som är kopplade till ett foto och använder denna information för att hitta var exakt fotot togs.

Observera att informationen i den här artikeln är avsedd för utbildningsändamål och inte bör användas för att hitta platsinformation för foton som du inte äger eller tillhör andra.

Hitta platsen där ett foto togs

Om du inte var medveten har kamerorna på nästan alla smarttelefoner inbyggd GPS-funktion direkt i dem. I det ögonblick du tar ett foto registrerar din kamera GPS-koordinaterna för platsen där fotot togs och taggar denna information till fotot.

Detta gör det enkelt för alla att ta reda på var ett visst foto togs. Allt du behöver göra är att få åtkomst till GPS-data som är kopplade till ett foto och använda dessa data på Google Maps eller andra webbplatser för att ta reda på var fotot tagits.

Var är platsinformation lagrad på foton?

Platsinformationen för ett fotograferat med en smarttelefonkamera lagras i form av Latitude- och Longitud-koordinater, med avseende på platsen där fotot fotograferades.

Denna information lagras i utbytbart bildfilformat (EXIF), tillsammans med en massa andra data som kamerans bländarstorlek, slutartid, brännvidd, ISO-hastighet, kameraläge, etc.

Få åtkomst till platsinformation som är bifogad till ett foto

Det första steget skulle vara att komma åt EXIF-data som är kopplade till fotot och se om det innehåller informationen om platsen där fotot togs.

1. Ladda ner först fotot till din Windows-dator eller Mac

2. Högerklicka sedan på fotot och klicka sedan på Egenskaper (se bild nedan)

3. På nästa skärm, se till att du är på fliken Detaljer och bläddra nedåt tills du ser ett avsnitt märkt GPS. Under detta avsnitt hittar du GPS-koordinaterna (Latitude, Longitud) som är bifogade till fotot (se bild nedan)

Latitud- och longitudinformationen som du kan se på bilden ovan är tillgänglig i form av grader, minuter och sekunder.

Använd Google Maps för att hitta var ett foto togs

Sökfunktionen i Google Maps är okänd för många användare och låter dig också söka efter en plats genom att ange dess GPS-koordinater.

1. Använd metoden som beskrivits ovan och få information om bredd och längd längd till fotot

2. Öppna Google Maps på din dator och ange GPS-koordinaterna i sökfältet i Google Maps och tryck på Enter-tangenten på din dator eller klicka på Sök-ikonen (se bild nedan)

3. Inom några sekunder kommer Google Maps att peka på den exakta platsen, motsvarande GPS-koordinaterna som du just angav i sökfältet (se bild ovan).

Google Maps accepterar koordinater i något av följande format.

  • Grader, minuter och sekunder (DMS): 41 ° 24'12, 2 ″ N 2 ° 10'26, 5 ″ E
  • Grader och decimalt minuter (DMM): 41 24.2028, 2 10.4418
  • Decimalgrader (DD): 41, 40338, 2, 17403

Se till att du anger korrekt koordinater med korrekta symboler för grader, minuter och sekunder. Du kan ange koordinater i decimalgrader, om du har svårt att ange graden “°” -symbolen.

Du kan ta en titt på hur du söker efter en plats med Latitude och Longitud Coordinates om du fortfarande inte är klar över den här delen.