Hur man tar skärmbilder i Windows 10

Det finns tillfällen när man tar en skärmdump eller ett bekvämt sätt att spela in och lagra information på en dator. Därför tillhandahåller vi nedanstående steg för att ta skärmdumpar i Windows 10.

Ta skärmbilder i Windows 10

De flesta användare stöter på behovet av att ta skärmdumpar i Windows 10 medan de försöker felsöka ett problem på sin dator med hjälp av en onlinevän, som kanske vill se en skärmdump av felmeddelandet på din dator.

Utöver detta kan det vara praktiskt att kunna ta skärmdumpar i Windows 10 när du stöter på behovet av att ta en bild av listan över filer / mappar på din dator, känns som att ta en bild på din dator för att dela med din familj / vänner och olika andra tillfällen.

Så låt oss gå vidare och titta på olika metoder för att ta skärmdumpar i Windows 10

Ta skärmdump av hela skärmen

Windows 10 gör det väldigt enkelt att fånga hela datorns skärm. Allt du behöver göra är att trycka på den dedikerade Print Screen-knappen, som finns på tangentbordet på din dator i kombination med antingen Windows eller Funktion (FN) -tangent (beroende på din dator).

På de flesta tangentbord finns knappen Print Screen längst till höger på tangentbordet (nära F12 Key) och är vanligtvis märkt som Print Scr, PrntScr eller som PrntScrn.

1. Håll ned Windows-tangenten och tryck sedan på Print Scr-tangenten längst upp till höger på tangentbordet.

Obs: Beroende på tangentbordet kan du behöva använda FN + Print Scr-tangenter eller Windows + FN + Print Scr-tangentkombinationer. Testa dessa kombinationer eller läs manualen på din dator för att veta rätt kortkommando.

2. När du trycker på den högra tangentkombinationen ser du skärmen dimma ett ögonblick, vilket indikerar att hela datorns skärm har tagits i en skärmdump.

3. Navigera sedan till den här datorn> Bilder> Skärmdumpmapp för att hitta skärmdumpen för hela skärmen som du just tog på din dator (se bild nedan)

Ta skärmdump av en del av skärmen

Skaparens uppdatering i Windows 10 har lagt till möjligheten att ta skärmdump av en del av skärmen.

1. Tryck på Windows + Shift + S-tangenterna på tangentbordet på din dator. Detta gör att skärmen gråtonas och muspekaren ändras till ett korshårmönster.

2. Klicka på vänster tangent på musen och välj sedan den del av skärmen som du vill fånga genom att dra musen. När området är valt släpper du musknappen och skärmbilden för det valda området kopieras till Urklipp.

3. Öppna sedan Måla och klistra in skärmbilden genom att trycka på Ctrl + V eller genom att klicka på alternativet Klistra in> Klistra in.

Obs! Den här metoden fungerar inte i äldre versioner av Windows 10.

Fånga hela skärmen till Urklipp i Windows 10

Du kan också kopiera hela datorns skärm till Urklipp i stället för att spara den i mappen Bilder.

1. Tryck bara på Prnt Scr-tangenten på tangentbordet på din dator. Detta tar en skärmdump av hela skärmen på din dator och kopierar den till Urklipp.

Obs: På vissa tangentbord kan du behöva trycka på FN + Prnt Scr eller andra tangentkombinationer.

2. Därefter kan du öppna Paint, Word eller något annat program för att klistra in klippbordets data.

3. I fallet med färg, klicka på klistra in-ikonen och klicka sedan på alternativet Klistra in i den lilla listrutan som visas (se bild nedan).

4. Klicka sedan på File> Save As-alternativet för att spara filen i PNG, JPEG eller andra filformat (se bild nedan).

Ta skärmdump av aktiv skärm i Windows 10

Om din dator är ansluten till flera skärmar, använder Prnt Scr eller Win + Prnt Scr tangentbordskombinationer skärmdumpar av båda skärmarna som är anslutna till din dator.

I ett sådant fall kan du fånga skärmdump av den aktiva skärmen endast med hjälp av tangentkombinationen Alt + Prnt Scr. I detta fall kopieras dock skärmdumpen bara till Urklipp och sparas inte automatiskt i mappen skärmdumpar.

Därför måste du öppna ett program som Måla och klistra in skärmdumpen och spara filen med steg som anges ovan.

Obs: På vissa datorer kan du behöva trycka på Alt + Fn + Prnt Scr-tangenter för att fånga en skärmdump av den aktiva skärmen. Kontrollera manualen för din bärbara dator eller dator för rätt kortkommando.

Ta skärmbilder i Windows 10 med hjälp av Snipping Tool

Om du inte var medveten innehåller Windows 10 ett inbyggt verktyg för kodning som låter dig ta skärmdump av hela skärmen och även ta skärmdumpar av utvalda områden på datorns skärm.

Snäppverktyget låter dig ta skärmdumpar genom att välja ett rektangulärt område, ett fritt formatområde eller hela skärmen. Du kan också kommentera skärmdumparna med färgpennor eller markör.

Den resulterande skärmdumpen eller snips kan antingen sparas på vilken plats som helst på din dator eller omedelbart skickas till dina vänner eller någon av dina kontakter.

1. Öppna Snipping Tool på din dator genom att klicka på Start> Windows Accessories> Snipping Tool (Se bild nedan)

2. Klicka på alternativet Nytt i popup-fönstret Snipping Tool (se bild nedan).

3. Om du klickar på "Ny" kommer skärmen att bleknas och du kommer att se musmarkören förvandlas till ett hårstrånsmönster. Detta gör att du kan välja det område du vill fånga i en skärmdump genom att hålla musknappen och dra markören runt området.

4. När önskat område är valt släpper du musknappen och skärmbilden kopieras till Urklipp.

5. Klicka sedan på File> Save As-alternativet i Snipping Tool för att spara skärmbilden på vilken plats som helst på din dator (se bild nedan).

Ta skärmbilder i Windows 10 under spelet

Om spelläget är aktiverat på din dator kan du också ta skärmdumpar medan du spelar spel på din dator med Xbox-appen.

Spelläget i Windows 10 låter dig fånga skärmdumpar och till och med spela in videospel medan du spelar videospel på din dator.

Du måste emellertid först aktivera Game Bar och alternativet att ta skärmdumpar under Game Play med inställningsalternativet i Windows 10.

1. Öppna Inställningar> klicka på Spel på inställningsskärmen

2. På nästa skärm klickar du på Game Bar i sidmenyn och växlar sedan PÅ alternativet för att spela in spelklipp, skärmbilder och sända med Game Bar (se bild nedan)

Efter detta kan du ta skärmbilder och spela in spelklipp medan du spelar spel på din dator med Xbox-appen i Windows 10.

3. När du spelar spel kan du starta Game Bar när som helst genom att trycka på Windows + G-tangenterna och ta skärmdumpar under Game Play genom att klicka på kameraikonen på Game Bar eller använda Windows + Alt + Prnt Scr-tangenter (se bild nedan ).

Obs: Kortkommandon fungerar bara om du tidigare har kontrollerat alternativet "Ja, detta är ett spel" (se bild nedan).

4. När du har tagit en skärmdump, kommer du att se "Screenshot Saved" -meddelande, så att du vet att skärmdumpen har sparats på din dator.

5. Du kan se den sparade skärmdumpen genom att navigera till Den här datorn> Videor> Captures-mappen på din dator (se bild nedan).