Hur man ansluter en högtalarkabel till en Phono-kontakt

Ett av de mest universella DIY-ljud- / videoprojekten består av att ansluta en RCA-kontakt - ibland kallad en "phonokontakt" på grund av sitt ursprung på skivspelare - till en kabellängd. I vissa fall beror det på att en ljudutrustning använder RCA-anslutningen för sin högtalarutgång och att du inte kan ansluta uppgraderade högtalare utan den. Du kan också använda högtalarkabel med RCA-kontakter som en skräddarsydd patchkabel för att ansluta mellan dina ljudkomponenter. Det är det enklaste lödningsjobbet och är både billigt och användbart.

Förberedelse

Steg 1

Mät längden på ledningen du behöver för din specifika användning. Klipp en eller flera bitar efter behov med hjälp av ditt trådskärare / strippverktyg.

Steg 2

Placera kabelns ände på en skärbräda eller annan arbetsyta och separera högtalartrådens två ledare genom att skära mellan dem med en hobbykniv eller lådskärare. Cirka en tum separering är vanligtvis tillräcklig.

Steg 3

Avlägsna isoleringen från dina ledningar med strippningsdelen av din avisolering. Om du använder värmekrympslang för att täcka din färdiga kontakt, skjut den över ledningen.

Steg 4

Skruva loss RCA-kontakten. Skjut det yttre skalet över högtalarkabeln, tillsammans med dragavlastningsfjädern, om den har en. Vissa högkvalitativa kontakter har ett klart rör av isolerande plast inuti. Ta bort den och skjut den också över högtalarkabeln.

Anslut lödkolven eller antänd den om den är butandriven. Placera lödkolven på en värmetät yta nära ditt arbetsområde, med lödet i närheten.

hopsättning

Steg 1

Värm änden på varje tråd kort med ditt lödkolv och rör sedan lodet till det uppvärmda området. Sprid den resulterande lödkolven med järnspetsen så att den täcker koppartrådarna och binder ihop dem. Detta steg kallas "tinning" av trådarna. Det är valfritt, men gör det lättare att lödda ledningarna till kontakten.

Steg 2

Identifiera de två trådarna på din högtalarkabel. En kan vara koppar och den andra försilvrad, eller en av trådarna kan identifieras med markeringar eller åsar på dess isolering. Kopparsträngen, eller den som är markerad med plustecken, går till terminalen i mitten av RCA-kontakten. Den silverfärgade strängen, eller den som är markerad med en rand eller åsar, går till den längre yttre kontakten.

Steg 3

Placera änden av din positiva eller kopparfärgade tråd i det lilla hålet på RCA-kontaktens mittterminal. Värm upp det några ögonblick med ditt lödkolv och applicera sedan en liten mängd löd. Upprepa, fäst den andra ledningen till den längre utsidan.

Steg 4

Skjut det isolerande plaströret, om du har ett, över din lödkontakt. Skruva ihop RCA-kontakten igen och trä det yttre skalet på den trådbundna delen.

Täck det område där tråden förenar kontakten med röret med värmekrympslang, om du använder den. Krymp den på plats med en värmepistol eller genom att gnugga den mycket lätt och snabbt med fatet på ditt lödkolv. Det här steget är valfritt, men ger ett mer färdigt utseende och förbättrar kabelns hållbarhet.