Vad är bättre: en optisk kabel eller komponentkabel?

Om du prenumererar hos en digital kabel-TV-leverantör behöver du mer än troligt ha en digital kabelomvandlarbox installerad i ditt hem. Det finns flera olika anslutningsalternativ för ljud och video på lådan för att fästa lådan till din TV och det kan ofta vara förvirrande att välja den ena eller den andra. Frågan om vilken typ av anslutning som är bäst är mer eller mindre personlig, men att göra några överväganden kan hjälpa till i ditt beslut och leverera den bästa möjliga digitala kabelupplevelsen.

Optiska kablar

En optisk ljudkabel används för att endast sända en ljudsignal från en komponentenhet som en DVD-spelare eller digital kabelbox till en TV. Om du använder en kabel som bara sänder en videosignal utan ljud från din låda till din TV, till exempel en DVI- eller S-videokabel, behöver du en separat kabel för att överföra ljud till TV: n, varav optiska ljudkablar är en populär typ. Optiskt ljud erbjuder också digital kvalitet i stället för analoga ljud från RCA eller koaxialkablar.

Komponentkablar

Komponentkablar säljs som en uppsättning med fem kablar, tre videokablar (röd, grön och blå) och två ljudkablar (röd och vit). Komponentkablar erbjuder högupplöst stöd för både ljud- och videoformat, så om du äger en HDTV och vill uppleva din digitala kabel i högupplösning är komponentkablar ett bekvämt sätt att göra just det.

Jämförelse

Som nämnts är valet av vilken typ av kabel som är bäst ett helt personligt. Eftersom komponentkablar överför ljud och video i en uppsättning kablar sparar du besväret att köpa en annan kabel för att överföra video som du skulle behöva göra när du använder en optisk ljudkabel. Om du inte är en TV-entusiast och inte lätt kan urskilja skillnaden mellan standardupplösning och högupplöst, kan det hända att användningen av komponentkablar inte är värt den extra kostnaden jämfört med den typiskt billigare optiska ljudkabeln med standardupplösning.

Andra överväganden

Naturligtvis är alla dessa överväganden tunga om du inte använder en kabelbox som stöder de typer av anslutningar som du överväger att använda. Leverantörer av digitala kablar erbjuder vanligtvis många olika märken och modeller av kabelboxar, alla med sina egna ljud- och videoanslutningar. Om du föredrar att använda antingen en optisk ljudkabel eller komponentkablar, se till att ange för din kabelleverantör att du behöver en kabelbox som stöder dessa typer av anslutningar.