Fördelar och nackdelar med DVD-ROM-skivor

När du jämför dina datalagringsalternativ finns det ingen strategi som passar alla. Du kan hitta DVD-lagring perfekt för din situation, medan en annan användare kan tycka att det är obekvämt. Även om de flesta användare föredrar omskrivbara medier som externa hårddiskar och flashenheter, finns det några fördelar med att använda DVD-skivor.

Kostnad per gigabyte

När det gäller rak kostnad per gigabyte har DVD-skivor fördelen; Du kan köpa en uppsättning tomma DVD-skivor för allt från 0,04 till 0,13 USD per gigabyte. Priset varierar beroende på märke, typ och mängd DVD-skivor du köper samtidigt. Detta är en betydande besparing jämfört med flash-enheter, som går upp till mer än en dollar per gigabyte. det slår till och med många hårddiskar, som brukar gå under en dollar per gigabyte.

Omskrivning

Om du behöver en form av externt media för att lagra filer som ändras kontinuerligt, kanske DVD inte är det rätta valet för dig. Endast specifika DVD-former kan skrivas en gång och sedan skrivas om: DVD-RW, DVD + RW och DVD-RAM. Om du har en tom skiva märkt DVD-R och DVD + R kan du bara skriva data till den skivan en gång.

Lagring och bärbarhet

Beroende på hur du behöver använda media kan DVD vara ett plus eller ett minus. Medan enskilda DVD-skivor är små och kommer i tunna fall kan många av dem vara besvärliga att lagra. DVD-skivor är bra för att lagra data som du inte behöver komma åt eller ta med dig regelbundet.

Sårbarhet

Alla har brutit en CD eller två under sin tid. DVD-skivor är utsatta för repor, sönderfall och snedvridning när de lagras felaktigt. Skador på din DVD kan innebära partiell eller till och med total dataförlust - även om de inte i sig är mer benägna att skada än externa hårddiskar, som riskerar mekanisk skada, fall och magnetisk skada.

Filmlagring

När du letar efter fysisk lagring för en filmsamling är DVD-skivor en blandad påse. Eftersom DVD-spelare finns i hemmet har du sällan problem med att spela dina filmer på språng - men en vanlig DVD spelar bara en film. Om du har en stor filmsamling kanske du passar bättre med en extern hårddisk eller ett mediesystem som kan strömma från din dator till din TV.