Kan datavirus stjäla din kreditkortsinformation?

Det finns många typer av virus och skadlig programvara som kan skada din dator, gemensamt kallad "skadlig kod". De är utformade för olika ändamål, från att sprida sig mellan datorer till att gömma sig i bakgrunden för att samla in dina data. Vissa typer av skadlig kod kan till och med stjäla privat information som lösenord, kreditkortsinformation och bankdata.

Typer av skadlig programvara

Det finns många typer av skadlig kod som kan infektera din dator, men de typer som kan stjäla dina data kallas helt enkelt "informationsstjälare". De består av saker som keyloggers, skärminspelare och minneskrapor. De utför en mängd olika uppgifter, från att spela in vilka tangenter du trycker på till att ta skärmdumpar på skrivbordet med slumpmässiga intervall. Denna information skickas sedan till skadlig programvarudesigner och visar dem vad du än skrev eller tittade på din dator. Med den här metoden kan en hackare stjäla data från datorlösenord till kreditkortsnummer.

Hur du kan få det

Dessa typer av skadlig kod erhålls vanligtvis som en del av en EXE-fil. Om du till exempel laddar ner ett program bifogas skadlig programvara det. De kan också komma i torrentmappar, e-postbilagor och allt annat som laddas ner direkt till din dator. Detta kan låta dåligt, men skadlig kod kan i allmänhet inte infektera din dator om den inte är fysiskt installerad eller laddad ner av en användare.

Ta bort och undvika skadlig programvara

De allra flesta skadliga program kan tas bort med ett antivirus- och antispionprogram. Om du inte har någon säkerhetsprogramvara kan du ladda ner ett av många gratisalternativ, som Avira, AVG Free eller Avast. Utför en fullständig systemsökning och radera sedan alla spår av skadlig programvara som din programvara hittar. I framtiden ska du alltid hålla din säkerhetsprogramvara i bakgrunden. Var försiktig med vilka webbplatser du besöker och var extra försiktig när du laddar ner något, även om det kommer från din egen e-postinkorg. När du är osäker är det säkrare att inte ladda ner något om du inte kan verifiera att det är helt säkert.

Säkerhetsåtgärder

Om du tror att din information har äventyrats bör du omedelbart försöka ändra inloggningsinformationen för dina onlinekonton och kontrollera dina kreditkortsrapporter för att se om någon har använt din information. Även om allt verkar säkert, ändra med jämna mellanrum dina lösenord och annan säkerhetsinformation för att säkerställa att även om någon på något sätt skaffar dina gamla inloggningsdata är det inte längre relevant. Utför en fullständig systemsökning med säkerhetsprogramvaran varje månad eller så för att se till att ditt system förblir rent.