Kännetecken för iPad

Apples iPad, i sin tredje generation i september 2012, fortsätter att leda den digitala tablettarenan med en marknadsandel större än 60 procent. Dess responsiva, geststyrda användargränssnitt, kompakta formfaktor, rikliga applikationer och andra positiva egenskaper uppväger de begränsade möjligheterna till expansion i sin minimalistiska design.

Formfaktor

IPad är en platt surfplatta som mäter 9,5 tum hög och 7,31 tum bred och väger 1,44 pund. Skärmens visningsområde är 9,7 tum diagonalt. Den aktuella iPad-tjockleken är 0,37 tum, upp något från andra generationens 0,34 tum. Den har en Apple-dockningskontakt i nedre kanten, en hemknapp på framsidan och omkopplare för ström och volym längs sidorna.

Tekniska specifikationer

Även om Apple inte helt avslöjar några aspekter av iPads hårdvara, har analytiker utfört tårar på enheten för att upptäcka några av dess hemligheter. IPad får sin processorkraft från Apples A5X, en system-på-ett-chip-design som kombinerar två ARM Cortex A9-centrala processorer och en PowerVR SGX 543MP4-grafikprocessor. Tabletten har 1 GB RAM och 16 GB, 32 GB eller 64 GB flashminne, beroende på modell. Skärmen, som innehåller Apples Retina-teknik, har en upplösning på 2048 x 1536 pixlar. Den bakåtvända kameran har en upplösning på 5 megapixlar; den främre kameran tar bilder och video i VGA-kvalitet.

Användargränssnitt

IPad har inget hårdvarutangentbord, mus eller styrplatta; mycket av kontrollen sker via den beröringskänsliga skärmen. Fingergester som kranar, svep och nypa startar appar, byter skärm och ställer in kontrollreglage. Ett virtuellt tangentbord visas bara när en app kräver inmatning. Från och med iOS 6 har iPad också Apples virtuella assistent Siri, som följer talade kommandon och frågor.

App Store

Även om iPad levereras med flera appar, inklusive anteckningar, kalender, musik och foton, kan du ladda ner andra via ett exklusivt programvaruuttag som heter App Store. Genom detta arrangemang upprätthåller Apple kvalitetsstandarder för tredjepartsprogram och har lyckats förhindra utbrott av skadlig kod. Du kan "jailbreaka" iPad och ge den tillgång till källor utanför App Store, även om praxis ogiltigförklarar iPad-garantin.

Stängd design

Till skillnad från andra surfplattor, varav många har portar för USB- och HDMI-kontakter och SD-minnesplatser, har iPad bara standard Apple-dockningsporten. IPad har Bluetooth-teknik, som låter dig använda tillbehör som tangentbord och dess dockningsanslutningskameror med kamera- och videoadaptrar.