Hur begränsar kabelföretag din internethastighet?

När du prenumererar på internettjänsten via kabel överför din tjänsteleverantör data till din dator med samma koaxialkabel som används för att sända tv-program till ditt hem. Vanligtvis prenumererar du på en linje som erbjuder en viss datahastighet, till exempel 20 megabit per sekund, och du kan ladda ner data upp till den gränsen så långt som trängselnätet tillåter. Under vissa omständigheter kan din Internetleverantör dock artificiellt begränsa din Internetanvändning, antingen minska din totala hastighet eller sakta ner vissa tjänster.

Fartgränser

I de flesta fall ställs hastighetsgränsen för din anslutning in i ditt kabelmodem. Maskinvaran innehåller konfigurationsalternativ som kan öka eller minska dataöverföringshastigheten. Detta gör att din tjänsteleverantör kan sälja flera servicenivåer och erbjuda snabbare hastigheter till kunder som är villiga att betala för privilegiet. Tidigare var vissa kabelmodemdesigner benägna att hacka, vilket gjorde det möjligt för användare att "tappa" sina anslutningar och få mycket snabbare överföringshastigheter än vad tjänsteleverantören tänkt. Moderna kabelmodem är mycket svårare att manipulera, och Internetleverantörer kan söka efter obehörig aktivitet för att identifiera någon som försöker ändra sin hårdvara.

Max användning och trängsel

I början av webben var höghastighetsanslutningar mycket snabbare än de flesta krävde. Även när anslutningarna endast var några megabit var det mesta innehållet text eller bilder med låg upplösning, så de flesta användare kom aldrig nära att driva gränserna för sina anslutningar. Tillväxten av strömmande video, peer-to-peer-fildelning och andra applikationer med hög bandbredd har lagt en stor belastning på internetleverantörer, och många nätverk drabbas av trängsel och avmattning under högsta användningsperioder eftersom ett stort antal användare försöker komma åt innehåll samtidigt . För att bekämpa detta använder vissa internetleverantörer system som saktar ner anslutningarna gradvis under högsta användningstid för att ge alla tillgång till nätverket.

Trafikformning

Ett annat sätt som kabelföretag begränsar internethastigheten är genom trafikformning. Dessa system övervakar paketen som flödar genom nätverket och försöker identifiera tjänsterna med dessa paket. Om systemet till exempel upptäcker en peer-to-peer-filöverföring kan den störa den aktiviteten och sakta ner den till en genomsökning utan att det påverkar hastigheten för streaming av video eller andra applikationer. Att använda icke-standardportar eller kryptering kan dock besegra dessa typer av system.

Bandbreddskåpor

För att bekämpa hög bandbreddsanvändning hos kunder har många internetleverantörer infört bandbreddstak. Systemet tilldelar dig en viss mängd dataöverföring varje månad, och om du går igenom den tilldelningen kan du ådra dig extra kostnader eller till och med få din tjänst avslutad. Vissa internetleverantörer använder ett system som övervakar din dataöverföring och när du laddar ner eller laddar upp för mycket data saktar det ner din anslutning avsevärt. I vissa fall kan detta bara ta några dagar, medan det i andra fall kan förbli långsamt tills din nästa faktureringsperiod börjar.