Hur man kontrollerar datorns temperatur i BIOS

Ett av sätten att övervaka datorns hälsa är genom att kontrollera dess temperatur. Processorer, grafikkort och andra komponenter genererar värme, och om ditt system inte släpper ut värmen ordentligt kan det leda till oregelbundna beteenden, avstängningar och till och med hårdvaruskador. Ditt moderkort har inbyggda temperatursensorer för att övervaka värmenivåerna och du kan kontrollera dem genom att gå in i BIOS.

Gå in i BIOS

För att komma in i BIOS-installationen på din dator måste du starta om maskinen. Under startprocessen kommer systemet att kontrollera minne och hårdvara och kan visa en stänkskärm på skärmen med instruktioner. Om du trycker på "Radera" eller "F1" -tangenten kan du vanligtvis gå in i BIOS-inställningen, men du kan ha ett fönster på bara några sekunder för att utfärda kommandot beroende på datorns hastighet och konfiguration. Om du saknar det och Windows startar, starta om och försök igen.

Kontroll av temperaturen

En gång i BIOS letar du efter ett alternativ i menyn som innehåller ord som "PC Health" eller "Monitor". Den exakta terminologin beror på tillverkaren av moderkortet, men du bör lätt kunna hitta rätt avsnitt. En gång där kan du se information från ett antal olika bildskärmar, inklusive en CPU-temperaturmonitor och en systemtemperaturmonitor. CPU-sensorn är vanligtvis direkt under processorn, medan systemmonitorn finns någon annanstans på moderkortet för att ge dig en uppfattning om den omgivande värmenivån inuti din dator.

Kraschar och höga belastningar

Eftersom du måste starta om datorn för att få åtkomst till BIOS kan det hända att du inte kontrollerar temperaturen på detta sätt ger en korrekt bild av dina värmeproblem. Det tar dock tid för höga värmenivåer att försvinna, så om ditt system börjar fungera oregelbundet kan du kanske starta om och få en högre temperaturavläsning innan allt svalnar. Om ditt system plötsligt kraschar under hög belastning, till exempel det som orsakas av ett avancerat datorspel, kan du kontrollera temperaturen vid omstart om avstängningen inträffade på grund av överhettning.

Använda en temperaturmonitor

Om ditt system fortsätter att ha stabilitetsproblem bör du ladda ner ett hårdvaruövervakningsprogram. Dessa program körs i Windows och ger dig realtidsdata om temperaturer och fläkthastigheter, inte bara från ditt moderkort utan också från grafikkort och andra komponenter med tillhörande bildskärm. På det här sättet kan du övervaka temperatursvängningar när du använder din dator och spottar temperaturtoppar som kan varna för överhängande maskinvarufel.