Nackdelarna med Mac-datorer

Apple-datorer har mycket att göra för dem. De är väldesignade, lätta att använda och de ses ofta som det hip eller trendiga datorvalet. Trots alla deras fördelar finns det fortfarande några områden där Apple-datorer saknar brist. Det är lättast att fastställa de största bristerna på Mac-datorer när du jämför dem med Windows-baserade datorer.

Anpassning

Datorer erbjuder många fler anpassningsalternativ än Mac-datorer. Till exempel kan stationära PC-användare öppna sitt PC-fodral och byta ut deras grafikkort eller processor med en kraftfullare enhet. Med rätt delar kan en relativ nybörjare följa en guide och bygga sin egen dator. Däremot är det nästan omöjligt att bygga en dator som kan köra Apples OS X-operativsystem och programvara. I sina sällsynta framträdanden kräver sådana maskiner (ofta kallade "Hackintosh" -datorer) en exakt blandning av rätt komponenter och en hackad version av operativsystemet. Det enda sunda sättet att få en Apple-dator anpassad efter dina krav är att köpa en. Och vissa Mac-datorer - som Macbook Pro med Retina Display-teknik - gör det inte ens möjligt för användare att tillämpa vanliga uppgraderingar som att ersätta RAM.

Pris

Apples datorer är ofta dyrare än datorer. Från och med november 2012 börjar Apples billigaste bärbara dator - 11-tums MacBook Air - till 999 $. Men om du köper en dator kan du enkelt hitta en 11-tums netbook för under $ 300. Denna grundläggande jämförelse tar inte hänsyn till specifikationer eller byggkvalitet, men det finns också mycket färre budgetalternativ när du handlar för stationära Apple-datorer. Apples billigaste - Mac Mini - är 599 dollar. Att jämföra priset per värde är dock svårare, eftersom det är svårt att hitta en dator med de exakta specifikationerna som erbjuds på en jämförbar Mac.

Värde

Dyrare datorer betyder vanligtvis bättre komponenter, men så är det inte alltid när man jämför äpplen med datorer. Det blir svårt att bestämma pris per värde när man jämför immateriella begrepp som hur operativsystemet känns för en viss användare, men att jämföra specifikationer ger viss inblick i Mac-pris per värde. Från och med november 2012 erbjuder Apple en 15,1-tums MacBook Pro för 2199 dollar. För det priset får du en näthinnesskärm med 1080p HD-bild, en 2.3 GHz Intel Core i7 fyrkärnig processor, 8 GB DDR3-minne, ett NVIDIA GeForce GT 650M-grafikkort och en 512 GB solid state-hårddisk. Som jämförelse erbjuder en dator i Dells XPS 15-linje samma mängd minne, en liknande fyrkärnig i7-processor som körs på 2,2 GHz och ett något mindre kraftfullt NVIDIA GeForce GT 640M-grafikkort. Medan Dell inte har en solid state-hårddisk, erbjuder den mer lagringsutrymme med en 750 GB hårddisk och innehåller också en Blu-ray-spelare. Dell XPS 15 kostar 1700 dollar, cirka 500 dollar mindre än MacBook Pro.

Begränsat urval

När du besöker Apples webbplats finns det bara en handfull datorer tillgängliga. Medan var och en av deras tillgängliga modeller har anpassningsalternativ, är urvalet fortfarande mycket mer begränsat än för PC-marknaden. Datorer erbjuds i en mängd olika märken från olika tillverkare - som HP, Dell och Asus - medan endast Apple tillverkar Mac-datorer. Fler tillverkare leder till mer konkurrens, med fler alternativ till lägre priser, och som ett resultat kan du bokstavligen spendera dagar på att titta på nya datorer och aldrig ta slut på nya modeller att jämföra. Om du inte gillar de begränsade modeller som erbjuds på Mac har du tur.

Spel

Programvara anses ofta vara en nackdel för Mac-datorer, men många stora namntillverkare gör nu Apple-versioner av deras populära Windows-programvara, som Adobe Photoshop och Microsoft Office. Även om detta är fallet för viss programvara, ser videospel fortfarande en bredare version på Windows-baserade datorer. Många aktuella videospel som släppts på hemmakonsoler som PlayStation 3 och Xbox 360 släpps också för Windows. Medan vissa spel tar sig till Mac släpps de ofta senare än deras motsvarigheter till PC och hemkonsol.