Diagnosverktyg för Toshiba-hårddisk

Om du har problem med hårddisken i din Toshiba-dator är det första steget att avgöra till ett diagnosprogram för att avgöra problemet. Många Toshiba-datorer levereras med diagnostikprogramvara förinstallerad. Inte alla Toshiba-diagnostikprogram är avsedda för alla datorer; Innan du kör ett diagnosverktyg, kontrollera först att det passar din modell och ditt operativsystem. Om du inte hittar ett lämpligt Toshiba-program kan du prova generiska Windows- eller tredjepartsverktyg.

Förinstallerade verktyg

Om du inte har gjort några ändringar i ditt Toshibas operativsystem eller installerad programvara, har du fortfarande inkluderat all Toshiba-märkt programvara. Detta kan inkludera diagnostiska verktyg och till och med reparationsverktyg. För att söka efter förinstallerad programvara öppnar du Start-menyn och skriver "Toshiba". Alla Toshiba-märkta program kommer att visas. Om du använder Windows 7 finns alla program i mappen "Toshiba" i Start-menyn.

PC Health Monitor

Toshiba PC Health Monitor är utformad för att bedöma maskinens övergripande hälsa, inte bara din hårddisk. När det gäller hårddiskunderhåll tillhandahåller PC Health Monitor en statusuppdatering på din hårddisk och, om den är aktiverad, en 3D-sensor för att övervaka hårddiskens mekaniska hälsa.

Windows diagnostikverktyg

Toshibas Windows Diagnostic Tool kan redan vara installerat på äldre bärbara datorer. Den är utformad för att testa IDE- och SATA-hårddiskar när du misstänker ett problem med hårddisken. Du installerar och kör den i Windows som alla andra program. Det finns två diagnostiska lägen: ett snabbtest, som tar några minuter och gör slumpmässiga läs- / skrivtest, och det omfattande testet, som kan ta upp till en och en halv timme och gör en ytanläsning.

DOS Diagnostic Tool

På äldre bärbara datorer, som Windows XP eller Windows 95, om du vill testa din hårddisk utan att starta Windows - eller kanske för att du inte kan starta Windows - prova Toshibas DOS Diagnostic Tool, om det redan är installerat på din bärbara dator. Som med Windows-diagnostikverktyget kan du göra ett snabbt eller omfattande test.

Icke-Toshiba-verktyg

Om du inte hittar det du behöver från Toshiba kan du prova en annan lösning. Du kan använda den inbyggda Windows-funktionen Kontrollera disk, tillgänglig under fliken Verktyg på hårddisken. HDDScan är en gratis tredjepartslösning för att söka efter diskfel på din Windows-dator, oavsett tillverkare.