Vad betyder ett blinkande ljus på moderkortet?

Precis som alla vägar leder till Rom leder alla enheter på en dator till moderkortet. Men medan alla moderkort har detta gemensamt kan de också skilja sig väldigt mycket. Varje moderkort har olika specifikationer, beroende på tillverkaren, moderkortets storlek och dess fysiska konfiguration. På grund av detta faktum kan en blinkande lampa på moderkortet potentiellt betyda olika saker.

Strömförsörjning

Varje dator har en strömförsörjning som tar växelström från väggen och omvandlar den till likström som används av datorn. Strömförsörjningen, som de flesta saker på en dator, är ansluten till moderkortet. På vissa moderkort, som de som finns i många Dell-datorer, indikerar en blinkande lampa på moderkortet en dålig strömförsörjning. Om din dator inte tänds men du märker en blinkande lampa på moderkortet är det troligt att du har en dålig strömförsörjning. Innan du köper en ersättningsströmförsörjning, ta hänsyn till dess formfaktor (som ATX eller BTX), liksom dess effekt och fysiska dimensioner.

Bagge

En annan möjlig orsak till ett blinkande ljus på moderkortet kan vara dåligt RAM-minne. Ditt RAM-minne kan vara korrupt eller kanske till och med sitta felaktigt (inte tryckt ordentligt och säkert i kortplatsen på moderkortet). En annan möjlighet är att du lade till fel typ av RAM när du installerade ett annat minne. Till exempel, om ditt moderkort tar SIMM-minne (single inline memory module) RAM och du har köpt ett DIMM-kort (dual inline memory module), kommer det antingen inte att passa ordentligt eller kommer det inte att kännas igen av ditt moderkort. Om du emellertid aldrig har bytt ut eller lagt till RAM, är det troligtvis inte ditt problem.

Främre USB

Många datortorn har USB-portar i både fronten och baksidan av fodralet. Eftersom USB-portarna på framsidan används oftare än de på baksidan (på grund av att externa enheter dras in och ut ur portarna oftare), riskerar de att bli skadade. I vissa fall kan en skadad USB-port på framsidan orsaka en blinkande lampa på moderkortet och till och med förhindra att din dator startar. För att lösa detta problem kan du helt enkelt koppla bort kabeln som ansluter den främre USB-enheten till moderkortet. Starta datorn igen, med den främre USB-enheten frånkopplad, för att se om lampan fortfarande blinkar.

Få specifika svar

Eftersom varje moderkort är olika betyder olika koder olika saker. Till exempel, om din Hewlett-Packard-dator inte startar och avger tre pip när du försöker slå på den, betyder det något annat än en Dell som ger dig samma signal. Det enda sättet att veta exakt vad som får ditt moderkort att blinka är att titta i bruksanvisningen. Det borde finnas en lista med felkoder där. Om inte, kanske du kan hitta dem online. Om du fortfarande inte hittar svar kan du alltid kontakta en datorverkstad för svar. Berätta tekniken om ditt problem samt alla felsökningslösningar du har försökt.