Vad händer när du förbeställer på Amazon?

Att förbeställa ett objekt från Amazon är ett sätt att se till att du reserverar en kopia av en mycket efterlängtad film, videospel eller annat objekt så snabbt som möjligt. Att låsa in en förbeställning garanterar dig inte bara din kopia, den säkerställer att du får den till lägsta tillgängliga pris och i många fall samma dag varan blir tillgänglig i butiker.

Betalningsplan

När du gör en förbeställning hos Amazon laddar företaget inte ditt kort direkt. Amazon verifierar din kort- eller kontoinformation och sparar sedan informationen till strax före släppdatumet. Generellt debiterar Amazon betalningar två eller tre dagar före artikelns gatudatum för att säkerställa att om betalningen inte går igenom har du tid att rätta till problemet och ändå få ditt köp.

Prisfluktuationer

När Amazon först listar ett objekt för förbeställning kan det gå månader innan den aktuella artikeln släpptes. Företaget baserar sin prisstruktur på information från tillverkaren, men ibland kan priset förändras innan varan faktiskt skickas. Om priset sjunker kommer Amazon att debitera dig det lägre priset när de skickar varan. Om priset sjunker efter att Amazon har laddat ditt kort kommer de att återbetala skillnaden. Men om priset skulle gå upp, betalar du bara det ursprungliga, lägre priset för din förbeställning.

Produktleverans

Om du beställer en artikel med leveransdatum skickar Amazon dina varor några dagar före schemat så att du får den före eller före artikelns gatudatum. Om du använder en normal leveransmetod kan din vara levereras några dagar före eller så sent som på utgivningsdagen, beroende på när tillverkaren släpper produkten. Om du använder företagets gratis fraktalternativ kan du därför behöva vänta några dagar innan din förbeställda produkt kommer. När det gäller digitalt innehåll kommer Amazon att göra nedladdningen tillgänglig för dig samma dag som det släpps.

Avbeställningsfrister

Om du gör en förbeställning och sedan ändrar dig igen kan du avbryta den genom att gå in i "Ditt konto" och klicka på "Visa öppna beställningar" under inställningen "Beställningshistorik". Därifrån kan du se alla beställningar du har på gång och avbryta förbeställningen. Några timmar före leverans kommer Amazon dock att börja förbereda din beställning och dess status kommer att ändras till "Frakt snart." Vid denna tidpunkt kan du inte göra några ändringar eller stoppa frakten, och du måste returnera varan när den anländer.