Vad är en .cc webbadress?

Förutom de allmänt kända generiska toppdomänerna som .com, .gov, .edu, .net eller .org har du förmodligen också stött på landskodsdomäner på toppnivå som .it, .de eller .jp . Alla ccTLD: er består av två bokstäver och är ursprungligen avsedda att användas av motsvarande land eller autonoma territorium. Även om många länder kräver bevis för uppehållstillstånd för en enskild att registrera sig för en webbadress med sin specifika ccTLD, tillåter andra vem som helst att göra det. Så är fallet för Cocosöarna (Keeling), som .cc ccTLD tillhör.

Fler domäner än människor

Cocosöarna (Keeling) är ett australiensiskt territorium, bestående av 27 öar belägna i Indiska oceanen och bebodda av mindre än 600 personer. Även om en handfull .cc-adresser, till exempel turistwebbplatser, är associerade med dessa öar, har ett betydligt större antal registrerats av individer från hela världen på jakt efter en unik adress till deras webbplats.

Gemensam bekvämlighet

Grupper, organisationer och individer som är associerade med allt som kan initieras som "CC" registrerar ofta en .cc-domän - countryklubbar, kristna kyrkor, cykelklubbar och samhällscentra kan alla dra nytta av den adderade mnemonic-enheten som erbjuds av adressen. Projekt med öppen källkod eller öppen hårdvara kan också använda en .cc-webbadress, eftersom "CC" är en förkortning för Creative Commons offentliga copyrightlicenser som de släpps under.

Namnet du vill ha

En annan anledning att registrera en .cc-domän är tillgänglighet för namn. "Exempel.com", "exempel.org" och "exempel.net" är förmodligen alla redan tagna, men "exempel.cc" kanske inte - och ett webbplatsnamn som listas under den här domänen kommer sannolikt att vara mycket lättare att säga ut högt och passar in i brevpapper och visitkort, än ett alternativt namn som du måste sätta dig på om din föredragna togs på toppdomän.

Spammare och bedragare

Företag kan registrera korta .cc-webbadresser och sedan erbjuda andra möjlighet att registrera underdomäner för dessa adresser, antingen gratis - förlitar sig på deras annonsintäkter för vinst - eller för en bråkdel av kostnaden för att registrera en normal domän. namn. Sådana kostnadsfria eller billiga domäner används ofta av spammare och bedragare, vilket på vissa punkter har lett till att en adress har förbjudits från sökmotorer - vilket var fallet med att Google släppte alla webbplatser med ett "co.cc" -domännamn när det hittades att detta utrymme hade registrerats till ett enda företag och outsourcats till en mängd olika skräppostoperatörer. Även om liknande aktivitet ofta är vanligare för ccTLD som tillhör mindre nationer eller territorier som Cocosöarna, påverkar det inte din förmåga att registrera och framgångsrikt driva en webbplats under denna adress.