Varför överhettas min telefon?

Det är normalt att telefoner blir varma då och då, och de kan till och med bli heta när de tar på sig intensiva uppgifter, som streaming, nedladdning eller laddning. Men om din telefon blir för varm att hantera, värms upp utan någon uppenbar anledning eller inte svalnar måste du ta reda på varför. Detta kan bero på var du håller telefonen och hur du använder den. Batterier och laddare gör ibland att telefoner överhettas. Innan du ber din operatör eller telefonens tillverkare om hjälp, se om du kan åtgärda problemet själv.

Förvaring och fodral

Om din telefon överhettas när du förvarar den i en ficka, väska eller väska, kan du blockera ventilationsöppningarna. Om luft inte kan cirkulera runt telefonen kan den inte svalna och blir bara varmare. Hitta ett annat sätt att bära telefonen eller ta ut den ur fodralet ett tag. Om telefonen slutar bli varm har du hittat en lösning. Om du inte vill ändra hur du bär din telefon, försök att stänga av den i fickan eller väskan.

Överhettning av batterier

Ibland överhettas batterierna och gör telefonen varmare än den borde vara. Detta kan hända när batteriet blir äldre och mindre effektivt, eller om det utvecklar ett fel. Du kan också ha problem med överhettning om du har bytt ut originalbatteriet mot ett billigare tredjepartsbatteri. Om du kan byta ut batteriet, prova ett nytt eller byt tillbaka till en godkänd modell. Om du har ett inbyggt batteri, kontakta tillverkaren eller din mobiltelefonleverantör - om telefonen fortfarande är under garanti, kan du vara berättigad till en gratis ersättning.

Direkt värme och solljus

Om din telefon ligger bredvid en direkt värmekälla eller lämnas i solen kan den bli överhettad. Du kan också få problem om du lagrar det bredvid andra elektroniska enheter. Håll det borta från värme och direkt solljus. Förvara den inte i en parkerad bil under långa perioder. På varma dagar kommer temperaturen att stiga avsevärt, vilket gör att din telefon värms upp även om du stänger av den och förvarar den i handskfacket.

Problem med appar

Vissa appar och tjänster får telefonens processystem att arbeta hårdare och kan överhettas. Det kan till exempel hända om du använder appar som använder plats- och navigeringstjänster eller om du spelar ett spel som använder mycket systemresurser. Det kan också vara ett problem om du har många appar som körs samtidigt, eller om någon av dem utvecklar ett problem. Stäng alla dina appar och se om telefonen börjar svalna. Om inte, stäng av den, låt den svalna helt och starta den igen.

Laddningsfrågor

Om din telefon överhettas under laddning kan du ha problem med batteriet eller laddaren. Detta händer ibland om du inte använder en tillverkares godkända laddare. Telefoner värms vanligtvis om du använder dem medan de laddas, speciellt om du gör något som tar upp mycket processorkraft. Vissa telefoner värms också upp mer om du använder dem när de är lågt laddade. Se till att du använder rätt laddare för din telefon. Använd inte den medan den laddas och se om detta gör skillnad.