Bits, Bytes och vad "Bits per pixel" egentligen betyder

I ett samhälle där större är bättre, mer är bättre och bättre är, ja, bättre, det finns ingen plats där detta håller sig säkrare än i datorns värld. De flesta av oss kanske inte vet vad termer gillar bitar och byte menar, exakt, men alla vet att fler av dem gör sin dator bättre.

Men egentligen, vad betyder det hela? Är lite mer än en byte? Finns det en buffé som erbjuder mer än bara bitar och byte? Tänk om vi är det verkligen hungrig efter mer? Jag menar som MEGA hungrig. Erbjuder de ... megabyte? Faktum är att de gör det. Låt oss utforska.

När vi pratar om bitar och byte hänvisar vi till enheter av minne som innehåller datorinformation. Tänk på lite som en liten låda med information som finns på datorns hårddisk eller RAM.

Åtta av dessa små lådor, eller bitar, utgör en byte. Cirka 1000 byte utgör en kilobyte och cirka 1000 kilobyte utgör en megabyte. (Jag säger ungefär för tekniskt sett finns det mer än ett sätt att mäta en mega av någonting. Tack vare matematik kan en mega också vara 1024.)

Det är viktigt att komma ihåg att åtta bitar gör en byte eftersom den här gruppen på åtta bitar, eller faktorer i denna grupp på åtta, som 16, 24, 32 är de byggstenar som utgör mest datorspråk. En annan viktig idé är att ju fler bitar du har, desto mer information kan du lagra.

Bits, Bytes och vad

Okej, så vi vet att bitar är byggstenar för datorspråk. Vi vet att åtta bitar utgör en byte (och den här gruppen på åtta är viktig, så kom ihåg!). Men varför spelar det någon roll?

Lite är en låda med information om, låt oss säga, vår hårddisk - men vad finns i rutan? Om du läser min artikel, How Zeros and Ones Create Music, Photos and Everything Digital, är det ingen överraskning att höra att rutan innehåller antingen noll eller en. Tyvärr, inte riktigt lika spännande som en födelsedagspresent. Det finns zillioner av olika datorspråk, men de använder alla nollor och enor.

Så hur kan bitar göra alla dessa saker som färger och bokstäver? Tja, dataspråket och arrangemanget av bitar avgör vad det i slutändan blir till.

Låt oss jämföra detta med engelska. Våra ”bitar” är bokstäverna i alfabetet. Vårt språk är engelska.

Bokstäverna H, T, R, E, A kan monteras på tre unika sätt: hjärta, jord eller hatare. Samma bokstäver, men olika ordning, olika ord och olika betydelser.

Samma idé gäller för datorer och bitar. Beroende på grupperingen av bitarna och språket som används kan de bli färger på en TV, ljud från en CD-skiva eller bokstäver, som de du läser nu. Ja, var och en av bokstäverna du läser kan representeras av en grupp på åtta bitar.

Du kan prova själv - här är en sida där du kan skriva in lite text och konvertera den till nollor.

Bits, Bytes och vad

Våra 26 bokstäver skapar över en miljon ord på engelska. Vad sägs om datorspråk? Kom ihåg när jag sa att grupperingen av åtta bitar är viktig? Många datorspråk är baserade på grupper om åtta. Varje grupp innehåller strängar på åtta bitar, 16 bitar, 24 bitar och så vidare.

På ett 8-bitars språk finns det grupper om åtta nollor och de som är uppradade i en rad som bildar en sträng med siffror. Låt oss kalla den här strängen en 8-bitars kod. Det finns högst 256 unika 8-bitars koder. Här är ett exempel på en 8-bitars kod för bokstäver i alfabetet.

unika, dator, olika, som, språk, skapa, åtta, vet, låter, hårddisk, enhet, tgroeight, block, bitsre, allt

Låt oss nu tillämpa detta på färgspråket.

8-bitars färg

Låt oss säga att du har en digital bild av Darth Vader på din dator. Bilden skapas med 8-bitars färg. Eftersom 8-bitars språk har 256 olika kombinationer och varje kombination ger en unik färg, har vi 256 färger att använda. Låter ganska bra, eller hur? Kom ihåg den enorma lådan med Crayola Crayons med vässaren i ryggen. Den hade hela 64 olika färgkritor. Du kan göra några otroligt färgglada teckningar. Din 8-bitars TV blåser bort den med 256 tillgängliga färger för att skapa bilden på skärmen!

Bits, Bytes och vad

16-bitars färg

Men tänk om din vän börjar berätta om sin 16-bitars färgbild av Darth Vader? Med 16-bitars färg har du nu strängar på 16 nollor och en i rad för att skapa 16-bitars koder som var och en representerar en unik färg. Utan att tråkiga dig med matte berättar jag att vi nu har 65 536 unika färgvariationer. Denna låda med kritor är mycket större! Och ja, större är bättre.

Du kan gissa att när vi går upp till 24-bitars, 32-bitars och så vidare har vi fler färger som skapar en bild med mer detaljer och tydlighet.

Denna idé om ”bitar per något” gäller allt digitalt. Ju fler ”bitar per”, desto mer detaljerad information. När det gäller din dator är det vettigt. Om din hårddisk har 500 gigabyte utrymme betyder det att du har ... vänta på det ... häng på, ta ut räknaren ... och ... du har 4.000.000.000.000 bitar. Det är många nollor och enor.

Som du kan se har den digitala buffén mycket att erbjuda. Även med bara nollor och enor har vi bitar, byte, kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte och så vidare. Jag menar inte att vara barnslig, men jag har precis fått en ny dator med 64-bitars färg och det är möjligt att min Darth Vader inte bara är mer detaljerad och färgstark, men den är förmodligen också större än din.

Bildkrediter: Jonathan Grossman