Kan någon se din Picasa?

Om du inte är försiktig idag kan vem som helst på planeten se foton på nätet som du trodde du gjorde privata. Det kan hända när du inte läser viktig information om ansvarsfriskrivning som webbplatser för webbhotell för bild tillhandahåller. Om du använder Google Picasa webbalbum för att lagra bilder online kan du styra vem som ser dem genom att lära dig att justera dina Picasa sekretessinställningar.

Picasa Desktop och Picasa webbalbum

Picasa gör det enkelt att ladda upp bilder från Picasa skrivbordsapplikation till ditt Picasa webbalbum online. Även om du kan ladda upp bilder manuellt från ditt lokala Picasa-program har du också möjlighet att använda funktionen Synkronisera till webb, som automatiskt skickar bilder till ditt webbalbum när du redigerar dem. Det är viktigt att komma ihåg att du har den här funktionen aktiverad så att personer som kan se ditt webbwebb online bara kan se bilduppdateringar som du vill att de ska se.

Albumsynlighet

Synlighetsinställningarna för Picasa webbalbum liknar dem du ser i Google Dokument efter att du laddat upp en fil till den tjänsten. Om du till exempel inte vill att folk ska se dina personliga webbalbumbilder kan du välja sekretessinställningen "Endast du". Inställningen "Begränsad" synlighet begränsar visningen till personer du anger. Inställningen "Begränsad, vem som helst med länken" gör det möjligt för alla som kan klicka på en länk till ditt album för att se det. Om du vill tillåta någon på webben att se ditt album, välj inställningen för "Synlighet". När du använder den inställningen visas dina bilder i Googles sökresultat, på Google+ och i ditt offentliga Picasa-galleri.

Justera sekretessinställningar

När du laddar upp bilder från ditt skrivbords Picasa-program har du möjlighet att ställa in önskade sekretessinställningar. Det är dock aldrig för sent att ändra dessa inställningar efter att du har ställt in dem. Du kan göra det genom att besöka sidan Mina foton på Picasa webbalbum, klicka på ett av dina album och sedan klicka på "Åtgärder". Du kan sedan klicka på "Albumegenskaper" och justera albumets synlighetsinställning. Om du inte vill gå online för att justera Picasa synlighetsinställningar kan du välja ett album på din Picasa-app på skrivbordet, klicka på pilen bredvid knappen "Dela" högst upp på skärmen och klicka på en av synlighetsinställningarna som visas i rullgardinsmenyn.

Tips

Om du inte bryr dig om sekretess och inte har något emot att se dina bilder när du söker på Google, använd inställningen Offentlig synlighet. Om du använder den inställningen, kom ihåg att vissa personer i en av dina gruppfoton kanske inte uppskattar att de befinner sig i Googles bildsökresultat. Inställningen Begränsad synlighet är bra att använda när du vill dela ett privat fotoalbum - till exempel ett för familjemedlemmar. Om du inte har ett Picasa webbalbum kan ingen på webben se bilder som finns i datorns Picasa-applikation. Men om personer loggar in på din dator med ditt användarnamn och startar Picasa kan de se dina bilder.