Hur ofta uppdateras en satellitvy?

De satellitbilder du ser på kartningstjänster online visar inte livevyer av planeten Jorden. Bilden du ser kan visa strukturer som inte längre finns eller tomma tomter där nybyggda byggnader står. Från och med 2012 hade Google Maps samlat mer än 20 petabyte visuella bilder - cirka 21 miljoner gigabyte - inklusive satellitbilder. Den stora informationsvolymen som krävs för att visa dessa satellitvyer sänker takten i vilken dessa webbplatser uppdaterar sina bilder.

Googles kartläggningsalternativ

Google Earth tillhandahåller djupgående kartvisualisering som överstiger de onlinevyer du kan uppnå via Google Maps, men de två tjänsterna delar satellitbilder. Google Earth kräver att du installerar en fristående applikation på din dator, medan Google Maps körs i en webbläsare. Satellitdata du ser på dessa tjänster är vanligtvis en till tre år gammal. Bilder tagna från lågflygande flygplan visar detaljerade översiktsvyer av enskilda byggnader. Utsikten på gatunivå som kan visa enskilda bilar på parkeringsplatser och bostadsvägar använder en separat uppsättning bilder som tillhandahålls via markbaserade kamerabilar.

Google Maps Street View

Street View-alternativet i online-Google Maps-tjänsten visar utsikten från en trottoarkant eller mitt i en genomfart. När du aktiverar Street View för att ta en närmare titt på en scen, kan du använda informationen som finns nära upphovsrättsmeddelandet som visas längst ner i fönstret för att ta reda på månaden och året då Google tog den specifika vyn. Om du klickar på riktningspilarna som visas över en väg, fortsätter scenen som om du kör längs vägen. I vissa fall, när den vyn ändras, växlar den också från ett bilddatum till ett annat.

Bing-bilder

Microsofts Bing Maps har sitt ursprung som Microsoft Virtual Earth. Dess satellitbildreserver hämtar från en annan bank med satellitbilder än de du ser på Googles kartverktyg. Under 2012 fördubblade Microsoft mängden tillgängliga satellitbilder via Bing och ökade såväl sin globala som amerikanska täckning. Året därpå lade Microsoft till högupplösta bilder av havsbotten och uppgraderade sina vanliga landbaserade satellitvyer. I december 2013 lanserade Microsoft Bing Maps Preview, som tillhandahåller de typer av visningar på gatunivå och navigeringsvägar som visas i Googles karttäckning. För att få en uppskattning av bildens datum för Bing Maps, prova Bing Aerial Imagery Analyzer på http://mvexel.dev.openstreetmap.org/bing/.

Andra överväganden

Om du köper statiska kopior av satellitvyer av en specifik plats för användning i ett projekt eller på en webbplats kan du kanske få tillgång till ett större tidsintervall för bilder och välja mellan olika typer av satellitbilder. Dessa kan innehålla vyer som erbjuder ännu högre upplösning än de 15 meter per pixel vyer du ser på onlinekartor som visar satellitbilder. Ju högre upplösning, desto högre pris har dessa digitala produkter vanligtvis.