Hur man skriver ut CD-häften

Om du skapar en CD-skiva (CD) som du antingen vill sälja eller presentera på ett professionellt sätt är det en klok idé att skapa ett CD-häfte (även kallat en insats) för att lägga i plasthöljet. CD-häftet låter användaren snabbt identifiera innehållet och hjälper också till att skydda CD: n från solstrålar när det är utomhus. Du kan skapa och skriva ut ett CD-häfte med glansigt papper som du hittar i ditt lokala kontorsvaruhus.

Använd layoutprogrammet du väljer för att skapa din CD-häftningsfil. Adobe Photoshop, QuarkXpress och till och med Microsoft Publisher är vanliga layoutprogram som används för denna uppgift - vissa program, som Microsoft Word och Publisher, har till och med CD-mallar du kan använda (se direktlänk till vissa CD-mallar under Resurser).

Skapa ett nytt dokument med en storlek på 8,5 x 11 tum (papper i standardstorlek). Rita en ruta i ditt layoutprogram med en storlek på cirka 9,5 tum med 4,725 tum (vanligt för ett CD-fodral) exakt mitt på sidan. Mät ditt eget CD-fodral först för att dubbelkontrollera storleken.

Sätt in en delad prickad linje längs den exakta mitten av rutan. Duplicera den här sidan för så många sidor du vill ha i ditt CD-häfte, se bara till att det är ett jämnt antal sidor eftersom det här blir ett dubbelsidigt häfte.

Sätt in din text och eventuella bilder för framsidan inuti rutan på höger sida. Lämna vänster sida tom, enfärgad eller lägg till ytterligare innehåll som du vill ska visas när någon öppnar CD-fodralet.

Fortsätt fylla de andra sidorna i dina häftkartonger med innehåll. Till exempel gillar vissa musikartister att lägga till information om sig själva eller texterna till låtar i häftet.

Skriv ut filen på glansigt papper. Se till att din skrivare är inställd på att skriva ut filen dubbelsidig. Placera varje sida på en skärbräda eller annan ren yta som du inte har något emot att klippa.

Placera en linjal eller annat rakkantigt föremål längs lådornas kanter och använd en Xacto-skärkniv (en liten skärkniv som används för hantverks- och designprojekt) för att klippa ut häftet.

Sortera sidorna i häftet så att varje sida är i rätt ordning och vik dem på mitten. Använd en lång häftapparat för att säkra sidorna ihop. Skjut in häftet i ditt fall.

Objekt du behöver

  • Glättat papper (se till att det är kompatibelt med din skrivare)

  • Xacto kniv

  • Linjal

  • Lång häftapparat

Tips

Om du köper CD-papper kan det komma med mallprogramvara för att göra uppgiften ännu enklare.

Skriv ut de första två sidorna först för att se till att framsidan och baksidan av varje tryckt broschyrblad ligger i linje. Om inte, flytta bara en av innehållsrutorna över en bit i filen så att framsidan och baksidan stämmer korrekt när de skrivs ut.