Hur låser du upp en Android-smartphone efter alltför många mönsterförsök

Det inbyggda verktyget för mönsterlås är användbart för att lägga till ett extra lager av säkerhet till din Android-smartphone. När den är aktiverad kommer den inte att låsa upp skärmen förrän du framgångsrikt har ritat ett användardefinierat mönster över nio ordnade punkter. Om du glömmer sekvensen eller har gjort för många felaktiga gissningar kan du kanske låsa upp enheten genom att antingen ange din Google-kontoinformation eller helt enkelt göra en återställning av hårddisken.

Glömt lösenordsfråga

När du utan framgång har försökt ange ett mönsterlåsning fem gånger eller mer, kommer enheten att visa ett felmeddelande som ber dig vänta var som helst från 30 sekunder till flera minuter innan du försöker igen. Om du trycker på "OK" för att bekräfta felet, kommer du att märka att du också har tillgång till en ny "Glömt lösenord" -knapp längst ner på pekskärmen.

Använda ditt Google-konto

Tryck på "Glömt lösenord" och ange sedan din fullständiga Gmail-adress och lösenord på nästa skärm. Tryck på "Logga in" för att fortsätta och låta enheten få ögonblick för att verifiera och bekräfta ditt Google-konto. Skapa ett nytt upplåsningsmönster och tryck på "Fortsätt", bekräfta sedan ditt nya upplåsningsmönster genom att rita det igen och tryck på "Fortsätt" en gång till. Din telefon låses nu upp och ett nytt upplåsningsmönster upprättas.

Verifiering av Google-konto misslyckades

Om du inte kan komma in med din Google-inloggning - till exempel kommer du inte ihåg informationen eller anger den felaktigt - du kan istället göra en hård återställning. Använd endast den här processen som en sista utväg, eftersom du förbinder dig att radera all data som lagras i enhetens interna minne. Dina foton och filer är dock säkra eftersom de lagras på SD-kortet och ditt Google Play-konto kommer att presentera alla dina appar så att du kan ladda ner dem igen.

Hård återställning

Även om du också kan återställa enheten med hjälp av skärmmeddelandena, betyder en låst skärm att du måste implementera en hård återställning med de externa enhetsknapparna istället. Knapparna som används varierar dock beroende på enhetstillverkaren och är inte enhetliga i alla Android-system. Som sådan är det bäst att kolla i telefonens användarmanual för att få reda på rätt procedur.

Andra skärmlåsalternativ

De flesta Android-enheter som kör minst Android OS 4.0 erbjuder fem olika säkerhetsalternativ för att låsa skärmen. Förutom att rita ett mönster kan du skjuta ett finger över skärmen, använda ansiktsigenkänningsteknik eller ange en PIN-kod eller lösenord för att låsa upp det. Enhetstillverkare kan märka alternativ med lite olika namn, men funktionaliteten bör vara ganska enhetlig mellan varumärken.