Orsaker till cyberbrott

Enligt kreditkontrollföretaget Experian ökade identitetsstölden online med 300 procent mellan 2010 och 2012 - bara ett av de områden för onlinebrott som har vuxit de senaste åren. Cyberbrott - inklusive allt från identifiering av stöld och hacking till virusdistribution och datorbedrägeri - är ett komplext område av kriminologi och en som får mer uppmärksamhet eftersom datorer är vanliga i våra liv och hanterar mer av vår personliga information. Liksom andra brottområden är orsakerna ibland svåra att fastställa, men vissa trender inom cyberbrott dyker upp.

Ekonomiskt motiverad cyberbrott

Liksom många brott som begåtts utanför Internet är pengar en viktig motivator för många cyberbrottslingar. Speciellt för att riskerna med brottslighet är mindre uppenbara när du gömmer dig bakom ett nätverk, uppfattar uppfattningen om låg risk och mycket hög ekonomisk belöning många cyberbrottslingar att engagera sig i skadlig programvara, nätfiske, identitetsstöld och falska attacker med penningbegäran. Businessweek uppskattar att cyberbrott inriktade på nätbanker ensam, till exempel, drar in nästan 700 miljoner dollar per år globalt.

Personligt motiverad cyberbrott

Cyberbrottslingar är fortfarande människor och vad de gör - inklusive deras brott - är ofta orsaken till personliga känslor och vendettas. Från den missnöjda medarbetaren som installerar ett virus på kontorsdatorer till en svartsjuk pojkvän som hackar in på en flickväns sociala mediekonton eller en tonåring som tar ner en skolwebbplats bara för att bevisa att han kan göra det, många cyberbrott är i huvudsak passionbrott begått över Internet . Många av dessa brott kan dock fortfarande ha mycket allvarliga konsekvenser och orsaka betydande skador på egendom.

Ideologiskt motiverad cyberbrott

Efter att finansiella företag som Visa, MasterCard och PayPal vägrade att låta konto- och kortinnehavare bidra till den kontroversiella ideella WikiLeaks, samordnade gruppen "hacktivist" Anonymous en serie botattacker på företagens servrar, vilket gjorde dem oåtkomliga för Internetanvändare . Denna typ av attacker utförs av upplevda etiska, ideologiska eller moraliska skäl, vilket skadar eller inaktiverar datorutrustning och nätverk för att uttrycka klagomål mot individer, företag, organisationer eller till och med nationella regeringar.

Strukturella orsaker

Utöver orsakerna som motiverar brottslingar tjänar miljön i vilken cyberbrott begås också förklaring av förekomsten av fenomenet. Medan mer och mer personlig och känslig information lagras online - vilket ökar de potentiella belöningarna för cyberbrottslingar - har varken datasäkerhet eller applikationer som e-postfilter förbättrats dramatiskt när det gäller täckning. Enligt antivirusproducenten Norton hade till exempel så många som 41 procent av datorerna inte uppdaterat säkerhetsskydd 2012.