Var får Google sina flygbilder?

Google har väckt stor uppmärksamhet för sina fordonsmonterade kameror, men dessa samlar bara bilder för Street View-funktionen i Google Maps. Flygfoto i kartverktyget och i Google Earth kommer från en kombination av flygkameror och satellitbilder.

Stadsbilder

Flygbilder av städer i Google Maps har vanligtvis en högre upplösning än landsbygdsområden, öknar och hav. Stadsbilderna kommer från flygplan som flyger över området mellan 800 och 1500 fot. Dessa uppdateras i en rullande cykel för ökad noggrannhet: Google säger att majoriteten av bilderna är mellan ett och tre år gamla. Under de första åren av Google Earth kom några av bilderna från källor som luftballonger, modellplan och drakar.

Andra bilder

Bilder med lägre upplösning på Googles karttjänster kommer från kommersiella satellitoperatörer. De skickar speciella satelliter i omloppsbana som är en korsning mellan ett stort teleskop och en digitalkamera. Trots att de kretsar 600 kilometer från jorden tar kamerorna bilder med en detaljnivå som kan identifiera objekt så små som 25 centimeter över. Denna detaljnivå är dock endast tillgänglig för den amerikanska regeringen; företag som Google får en upplösning som gör 50 centimeter objekt synliga.