Vilken är högre kvalitet: JPEG eller PNG?

Att fråga vilket bildformat som är av högre kvalitet liknar att fråga vilken transportmetod som är bäst; Allt beror på. I en digital värld där människor slänger runt namn som JPEG och PNG kan det vara svårt att veta vilken man ska använda. Medan alla moderna webbläsare kan visa PNG och JPEG, är det viktigt för dig att veta vilken du ska använda om du vill att dina bilder ska se bäst ut på och utanför webben.

PNG-historik

PNG: er är idealiska för visning av konst, logotyper och andra bilder som har stora sammanhängande färgblock. I de tidiga datorerna använde människor GIF när de behövde sätta sådana bilder på webben. När företaget som ägde rättigheterna till GIF-algoritmen började be programvaruutvecklare att betala för att använda GIF-filer, började människor använda JPEG istället för GIF. Eftersom JPEG: er inte är lämpliga för alla typer av bilder skapade utvecklare PNG-formatet för att ersätta GIF. PNG har högre kvalitet än GIF och de kan visa miljontals färger.

PNG-transparens

Även om du inte kan animera en PNG kan du ge den transparens genom att justera bildens opacitetsinställningar. Webbdesigners gillar den här funktionen eftersom de kan använda PNG för att lägga en bild ovanpå en annan och producera intressanta specialeffekter. Du kan till exempel skapa en PNG som innehöll en bild av solen, ställa in dess opacitet till cirka 30 procent och lägga till den på en webbsida. Webbplatsbesökare skulle se en svagt glödande sol sitta ovanpå sidans övriga innehåll.

JPEG-filer jämfört med PNG-filer

Använd en PNG istället för en JPEG när du behöver visa en logotyp eller linjeteckning på en webbsida. Även om en PNG har högre bildkvalitet än en JPEG, kommer du att sluta med mycket större bilder om du använder en PNG istället för en JPEG för att visa bilder som har stora icke-sammanhängande färgblock, till exempel fotografier. Du kan inte lägga till transparenseffekter till JPEG och du kan inte animera dem. JPEG-filer tappar också kvalitet när du ändrar dem i en bildredigerare. Det händer inte när du redigerar en PNG.

Tips för bildredigering

Många bildredigerare låter dig ändra hur din dator skapar och sparar JPEG-filer. Om du vill att en JPEG-bild ska se bättre ut, välj en lägre komprimeringsinställning. När du ökar en JPEGs kvalitet ökar du också dess filstorlek. Tänk på detta avvägning när du skapar grafik för webben. De flesta bildredigerare ger dig möjlighet att spara en befintlig bild som JPEG, PNG eller GIF. Du kan också hitta onlinetjänster som kan konvertera ett bildformat till ett annat gratis.