Kan du använda andras bilder på Tumblr?

Att uppskatta och reblogga innehåll som publiceras av andra användare är kärnan i Tumblrs plattform - liknande och reblog-knappar visas under varje inlägg på instrumentpanelen, så att du snabbt kan publicera andras bilder på din egen blogg. Men när du använder någon annans innehåll måste du kontrollera användningsrättigheterna och upphovsrättsskyddet för materialet och länka tillbaka till originalkällan när det är möjligt.

Reblogging bilder på Tumblr

Du kan reblogga bilder som publiceras av andra Tumblr-webbplatser från instrumentpanelen eller från de enskilda inläggssidorna - klicka på "Reblog" -knappen för att få originalkällan och eventuell bildtext automatiskt inkluderad som en del av ditt nya inlägg. Lämna dessa element på plats för att korrekt tillskriva ägande av bilden. Om bilden publiceras på en lösenordsskyddad blogg som du har tillgång till kommer du inte att kunna blogga om inlägget.

Publicera bilder från utanför tumblr

Du kan publicera bilder från andra håll på webben genom att spara dem lokalt på din dator och sedan använda alternativet Fotopost på instrumentpanelen för att skapa ett nytt inlägg. Alternativt kan du använda länken "URL" i fönstret Fotopost för att länka till bilden direkt. Det finns också en Tumblr-bokmärke, tillgänglig från Apps-sidan, som du kan använda för att snabbt skicka bilder till din blogg - den integreras nära med fotosajter som Flickr för att automatiskt fylla i all upphovsrätt och källinformation för dig.

Känna igen källor

Klicka på kugghjulsikonen längst upp till höger i fönstret efter skapande för att ställa in en länk till källan till en bild. Om du har tagit bilden från någon annan och källan inte redan har länkats automatiskt - till exempel genom en reblog - använd det här fältet för att ange att arbetet inte är ditt eget. Försök inte att förmedla en bild som laddats upp av någon annan som en bild som du har skapat.

Tumblr och copyright

När du använder en bild från en extern webbplats, kontrollera upphovsrätt och licensinformation som visas av den - i de flesta fall kommer du att kunna återge bilden, förutsatt att du inkluderar en länk tillbaka till skaparen och källan. Om bilden inte är licensierad för reproduktion någon annanstans, använd den inte utan att få tillstånd från den som laddade upp eller skapade den. Undantaget för rättvis användning för upphovsrättsskyddade verk är komplicerat, men vanligtvis om bilden är allmänt tillgänglig på webben har du tillhandahållit en länk tillbaka till den ursprungliga ägaren och du berövar inte skaparen någon inkomst, så kan du publicera om bilden på din egen blogg.