Hur man köper en server för videostreaming

Nästan alla moderna stationära eller bärbara datorer låter dig ladda upp och dela enstaka video på webbplatser som Facebook eller YouTube. Men om du har många videor du vill dela - vare sig det är med tittare på din webbplats eller sociala nätverkssida eller användare i ditt lokala nätverk - bör du överväga att köpa eller bygga din egen videostreaming-server. Medan vissa bärbara datorer eller arbetsstationsdatorer kanske kan hantera mängden lätt videostreaming och delning, är dedikerade servrar med avancerad hårdvara mycket bättre lämpade för uppgiften för applikationer med måttlig till tung trafik. Som med andra typer av datorsystem bör du överväga flera faktorer innan du fattar ett köpbeslut.

Med tanke på serverbelastning

Den viktigaste faktorn för att bestämma vilken typ av server du behöver för ditt nätverk är antalet användare eller andra datorer som du behöver streama video till. Till exempel, om du tänker strömma video till endast en eller två andra datorer i ditt hem, kanske du inte behöver en dedikerad server alls och att använda en relativt kraftfull hemdator kan räcka. Men om du behöver ett företag som kan strömma till många arbetsstationer samtidigt, ökar en mer robust dedikerad streamingserver prestanda och frigör andra datorer i nätverket för mer produktiva uppgifter. Om du planerar att strömma videor på en upptagen webbplats eller ett stort företagsintranät behöver du förmodligen en dedikerad webbserver med avancerad hårdvara och streamingprogramvara.

Trådbundet eller trådlöst

Moderna trådlösa adaptrar och protokoll ger relativt snabba dataöverföringshastigheter mellan nätverksdatorer och enheter och är teoretiskt kapabla att leverera snabbare bläddrings- och strömningshastigheter än vanlig Ethernet-kabelanslutning. I praktiken är detta dock sällan eftersom trådlösa signaler mellan en router och datorer i nätverket vanligtvis varierar kraftigt. Följaktligen ger en trådbunden anslutning från streaming-servern till din nätverksrouter ofta bättre prestanda totalt sett. Om du tänker använda din server för endast låga till måttliga strömmande volymer kan en trådlös anslutning vara tillräcklig. Ändå fungerar en trådbunden anslutning mycket mer tillförlitligt när du visar videor i en upptagen affärsmiljö eller på en högtrafikwebbplats.

Hårdvaruöverväganden

Som med alla andra datortyper ökar en snabb processor prestandan totalt sett med alla streaming-servern. Flera andra viktiga komponenter i datorn påverkar strömningsprestandan ännu mer än den CPU som används i systemet. De flesta moderna processorer med dubbla kärnor och fyrkärniga processorer kan enkelt hantera 50 eller 100 samtidiga anslutningar till servern. Flaskhalsarna i en nätverksserver eller webbserver är dock hårddisken och mängden RAM i datorn. En videostreaming-server bör ha en högpresterande SATA-hårddisk med en centrifugeringshastighet på minst 7200 RPM och 10 000-RPM-enheter är ännu bättre. Hårddiskens kapacitet ska vara tillräckligt stor för att lagra alla videoklipp som du tänker strömma med utrymme att spara. När du fyller på en hårddisk med videor minskar läs / skrivhastigheten på enheten vanligtvis något. Följaktligen bör hårddisken du använder i en streamingserver vara minst dubbelt så stor som den sammanlagda storleken på alla videor du planerar att strömma. När det gäller RAM kan du aldrig ha för mycket i en streaming-server. För streaming av videor i ditt hem bör en dator eller server med 2 GB RAM vara acceptabelt. När du strömmar på ett upptaget nätverk eller en webbplats bör servern ha minst 4 GB RAM; genom att öka minnesmängden till 8 GB eller 16 GB förbättras prestandan.

programvara

För en måttligt driven videoserver i hemmet behöver du förmodligen inte spendera någonting alls för streamingprogramvaran. Windows Media Player i Windows 7 innehåller en enkel att konfigurera media-streaming-funktion som låter dig strömma videor och musik till andra datorer i nätverket samt andra Windows Media Player-kompatibla bärbara enheter. Med Windows Media Player kan du till och med strömma musik och videor över Internet med ett Windows Live-konto. Om du behöver strömma videor i FLV eller andra format som inte stöds i Windows, använd gratis VLC Media Player för att strömma dina videor. Dessa alternativ för gratis streaming-medieprogramvara räcker också för affärsapplikationer med måttlig volym. Windows Media Player och VLC erbjuder dock inte integrerat multithreading-stöd. Om du planerar att strömma videor till många användare samtidigt, använd en mer robust kommersiell streamingapplikation, till exempel Helix Universal Server från RealNetworks, Apple QuickTime Streaming Server eller Adobe Media Server.

Uthyrning och samlokalisering

En avancerad webbserverdator som kan strömma videor kan vara dyr. Men när du streamer videor på Internet kan hårdvarukostnaderna vara relativt obetydliga jämfört med avgifter för bandbredd. Om din webbplats strömmar korta videor till färre än 100 besökare per dag behöver du kanske inte en dedikerad server alls; en virtuell server med hög kapacitet borde kunna hantera kapaciteten utan stora problem. Om du vill strömma videor till hundratals eller tusentals besökare dagligen, överväga att hyra en server eller en grupp molnservrar från en värdtjänst som är specialiserad på videostreaming. Alternativt kan du välja att köpa din egen server men låta värdtjänsten installera den i sitt datacenter. Videostreaming på nätet är dyrt. Var beredd att spendera flera hundra dollar i månaden för kvalitetshotell. Stora tjänsteleverantörer som erbjuder videostreaming-hosting inkluderar Dailymotion Cloud, GravityLab och Rackspace.